Novi polaznici ponovo na okupu: Letnji kamp Veštačke inteligencije i robotike!

Saradnička ekipa i 30 ovogodišnjih novih polaznika i polaznica učestvovalo je na još jednom kampu u našoj organizaciji - letnjem kampu za nove polaznike. Kamp je održan u periodu od 23. do 30. septembra u prostorijama naših dragih domaćina NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću! Kroz niz predavanja, radionica i praktičnih vežbi polaznicima smo pružili još puno novih znanja i iskustava u oblastima kojima se PFE bavi.

Zajednička slika polaznika i saradnika na letnjem kampu ispred glavnog ulaza u NOKC Vuk Karadžić
Foto: PFE

Prvi dan kampa bio je posvećen laboratorijskim vežbama iz fizike kao i učenju o obradi rezultata merenja i pisanju izveštaja. Podeljeni u grupe polaznici su radili na nekoliko različitih vežbi koje su uključivale merenje određenih fizičkih veličina i koeficijenata. Za izradu vežbi bilo je potrebno upoznati se sa samim fizičkim fenomenom, pronaći i napisati potrebne jednačine a zatim sastaviti potrebnu aparaturu, napraviti merenja, obraditi ih i predstaviti odgovarajućim graficima. Neke od vežbi bile su merenje debljine dlake pomoću lasera, konstrukcija luksmetra, merenje koeficijenata viskoznosti različitih tečnosti, koeficijenta elastičnosti opruge, površinskog napona vode i još mnogo toga… Da ne zaboravimo i pisanje izveštaja koji su bili kruna samih vežbi i na čijim ispravkama i sređivanju smo radili i narednih dana kampa. Sve ovo olakšali su nam naši saradnici Filip Parag i Milica Gojak koji su održali predavanja na teme pisanja izveštaja i obrade rezultata merenja.

Kolaž fotografija polaznika tokom laboratorijskih vežbi iz fizike
Foto: PFE

Kamp je nastavljen predavanjem našeg rukovodioca Dragan Mićića. Predavanje je bilo koncipirano kao nastavak na predavanje o mikrokontrolerima koje smo izvodili tokom zimskih kampova. Govorilo se o komunikacionim protokolima kao i radu i korišćenju različitih vrsta senzora i aktuatora. Predavanje je nastavljeno radionicom iz lemljenja koju je praktičnom demonstracijom započeo naš saradnik Nikola Ristanović. Tokom radionice polaznici su imali priliku da se bave dizajnom, implementacijom i testiranjem 12 različitih hardverskih prototipova - poput LED ekrana, kontrolera za razne motore, brojača ljudi u prostoriji i sličnih.

Kolaž fotografija polaznika tokom radionice iz mikrokontrolera i lemljenja
Foto: PFE

Letnjem kampu prethodila je dvodnevna prolećna online radionica tokom koje smo se bavili digitalnom obradom slike kroz niz predavanja a zatim i domaćih zadataka koji su uključivali primenu naučenog na rešavanje praktičnih problema u ovoj oblasti. Kao nastavak na ovu radionicu usledio je treći dan letnjeg kampa tokom koga su nam saradnici Nikola Drakulić i Filip Stevanović preneli dodatna znanja - ovoga puta na temu digitalne obrade signala.

Na red je došla i veštačka inteligencija. U naredna 2 dana obradili smo širok spektar tema iz ove oblasti. Za početak, Anđela Bogdanović je polaznike upoznala sa verovatnoćom i drugim matematičkim alatima koji se koriste u oblasti mašinskog učenja. Usledilo je uvodno predavanje Marije Nedeljković, a dan je završen praktičnim vežbama koje su podrazumevale rešavanje nekoliko konkretnih problema klasifikacije korišćenjem naučenih metoda. Sutradan smo stigli da se pozabavimo i nešto kompleksnijim oblastima veštačke inteligencije. Nataša Jovanović nam je govorila o dubokim a Milomir Stefanović o konvolucionim neuralnim mrežama.

Kolaž fotografija predavanja Anđele Bogdanović, Nikole Drakulića, Marije Nedeljković, Nataše Jovanović i Filipa Stevanovića
Foto: PFE

Poslednji dani kampa bili su posvećeni radu na mikroprojektima čiji je cilj da kroz nešto samostalniji rad na praktičnim problemima polaznici primene do sada stečena znanja i time se pripreme za projekte koji ih očekuju na kampovima za stare polaznike. Realizovano je ukupno 15 različitih mikroprojekata iz oblasti kojima se bavimo:

  • Stabilizacija loptice u cevi
  • Brojač koraka
  • Detekcija tumora na rendgenskim snimcima
  • Foto merač otkucaja srca
  • Klasifikacija muzike
  • Klasifikacija vozila
  • Laserska komunikacija
  • Laserski daljinomer
  • Merenje visine skoka
  • Skener figura na šahovskoj tabli
  • Svetlosna lokalizacija
  • Tahometar
  • Prepoznavanje položaja šake (papir-kamen-makaze)
  • Predikcija uspešnosti transplantacije koštane srži
  • Predikcija pobednika u igrici LoL

Nakon 2 dana rada na mikroprojektima kamp je završen prezentacijama istih i druženjem koje ćemo nastaviti i na narednim kampovima!

Kolaž fotografija polaznika sa prezentacija mikroprojekata
Foto: PFE

Iako je raspored kao i uvek bio gust, našli smo vremena da se družimo, razgovaramo, delimo iskustava i još mnogo toga. Više o tome kako je izgledala atmosfera, rad i druženje na kampu pogledajte u albumu sa slikama. Za kraj želimo da se zahvalimo svim našim saradnicima i saradnicama koji su učestvovali u organizaciji ovog kampa, našim divnim polaznicima i polaznicama, kao i svim partnerima bez kojih naši besplatni kampovi ne bi bili mogući. Dok iščekujemo početak prijava za narednu godinu, pozivamo vas da nastavite da pratite i podržavate naš rad, a mi vam uskoro pišemo o našim drugim aktivnostima. Pozdrav od cele PFE ekipe!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!