Završen je letnji kamp „Veštačka inteligencija i robotika” za stare polaznike i polaznice

Zajednička slika polaznika i saradnika na tribini sportskog terena u Tršiću
Foto: PFE

U periodu od 10. do 20. septembra održali smo letnji kamp za stare polaznike u NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću.

Cilj letnjeg kampa za stare polaznike bio je izrada samostalnih projekata. Ideje za projekte su polaznici i polaznice predlagali tokom godine i te ideje razvijali i razrađivali u periodu koji je prethodio letnjem kampu. Na kampu je učestvovalo 18 najupornijih polaznika i polaznica, koji su uspeli do kraja da razviju svoje ideje i dobili su priliku da izrade svoje naučno-inženjerske projekte, gde su tokom realizacije imali pomoć naših saradnika i saradnica.

Projekte su radili u parovima, te se na kampu radilo na devet projekata iz raznih oblasti kojima se PFE bavi. Ove godine smo imali dva projekta iz automatike i robotike, pet projekata iz veštačke inteligencije i mašinskog učenja, jedan projekat iz digitalne obrade slike, kao i jedan projekat iz elektronike i telekomunikacija.

Kolaž fotografija polaznika tokom izrade projekata
Foto: PFE

Projekti realizovani ove godine su:

Naziv projekta Mentori
Audio lokalizacija Filip Parag, Jelena Cvetić
Balansirajući robot Bojan Roško, Filip Parag
Estimacija pokreta Luka Simić, Bojana Malešević
Prepoznavanje govora Pavle Pađin, Nataša Jovanović
Prepoznavanje znakovnog jezika Aleksa Račić
Rešavanje testa inteligencije Aleksa Račić, Nikola Milenić i Jelena Cvetić
Robot valjak Đorđe Marjanović, Bojan Roško i Dragan Mićić
Simulacija leta bube Mladen Bašić
Videookulografija Milomir Stefanović, Pavle Pađin

S obzirom da je kamp trajao deset dana, bilo je dovoljno vremena za rad, ali i druženje. Pored rada na projektima, vreme smo ispunili sportskim aktivnostima, kao i mini Wiki Game takmičenjem.

Prvog dana kampa dodeljeni su pokloni našeg sponzora - Majkrosoft razvojnog centra Srbija, a tokom kampa su nas posetili prijatelji iz kompanije Infostud, koji su održali predavanje na temu „Mašinsko učenje u Infostud grupi”. Ovim putem im se iskreno zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći i saradnji u obrazovanju mladih i talentovanih srednjoškolaca i srednjoškolki!

Fotografija poklona iz MDCS i fotografija predavanja Infostud grupe
Foto: PFE

Kao i uvek do sada, kamp smo završili prezentacijama letnjih projekata tokom kojih su polaznici dobili priliku da se detaljnije upoznaju sa radom ostalih drugara kao i da nauče puno novih stvari!

Ne prestajemo sa radom i nastavljamo dalje. Stare polaznike u narednom periodu očekuje pisanje izveštaja o projektima koje su radili na letnjem kampu. Izveštaji će biti dostupni na sajtu, čime će se naša publika imati priliku da se upozna sa projektima! O tome više u nekom narednom tekstu.

Kao i do sada, veliku zahvalnost dugujemo NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću za izvanredno gostoprimstvo i divnu saradnju! Takođe, veliku zahvalnost dugujemo pokrovitelju naših kampova - Majkrosoft razvojnom centru Srbije (MDCS), bez koga ovaj kamp ne bi bio moguć, kao i našim dragim prijateljima iz Infostud grupe na nesebičnoj donaciji.

Zahvaljujemo se i kompaniji DRÄXLMAIER Group Serbia za ustupljenu opremu, zahvaljujući kojoj smo uspešno realizovali letnje projekte! Ovaj projekat je podržan u okviru A1 programa društvene odgovornosti „Svet kakav želiš”, koji pruža mentorstvo i finansijsku podršku institucijama, organizacijama, inicijativama na nacionalnom nivou, idejama i projektima u području javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije. Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.

Više fotografija pogledajte u albumu sa ovog kampa :)

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!