Naši stručni saradnici i saradnice su diplomirani inženjeri ili studenti master i doktorskih studija iz oblasti kojima se PFE bavi. Deo naših stručnih saradnika su asistenti i profesori na tehničkim fakultetetima, dok veći deo njih čine trenutni ili bivši zaposleni u velikim svetskim i domaćim kompanijama kao što su Microsoft, Google, Facebook, Seven bridges, Intel, NVIDIA itd. Svi oni udruženju značajno doprinose svojim iskustvom iz oblasti kojima se bave kao i dugogodišnjim radom sa polaznicima i polaznicama. Oni najčešće drže stručna predavanja za razne oblasti kojima se PFE bavi.

Upoznajte naše stručne saradnike ispod!

Aleksa Račić

Aleksa Račić

Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na odseku Softversko inženjerstvo. Još pre osnovne škole je birao knjigu iz matematike pre slikovnice. Kroz osnovnu i srednju školu se takmičio iz matematike, informatike i fiizike na međunarodnom nivou. Svira klavir i voli borilačke sportove. Kroz seminar PFE je uspešno završio dva projekta iz oblasti fotonike i kompjuterske vizije. Želi da ostavi svet boljim nego što ga je zatekao.

 • programiranje
 • veštačka inteligencija
Andrea Ćirić

Andrea Ćirić

Rođena 1997. godine u Kraljevu. Nakon što je rastavila i (u većini slučajeva) sastavila svaku igračku i uređaj kod kuće, u cilju da igru pretvori u zanimanje i postane kompletna inženjerka, odlazi na Odsek za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Uz hardver najviše je okupiraju i obrada signala i slike. Usput je isprobala mnoge sportove i umetnosti od kojih najviše voli da se pohvali baletom (čak trinaest godina i nekoliko baletskih predstava i nagrada). Ne odustaje od želje da svoje okruženje čini boljim jer smatra da svaku promenu koju želimo da vidimo moramo sami da pokrenemo. Uvek puna novih ideja i često u ulozi inicijatorke.

 • embedded
 • digitalna obrada signala
 • digitalna obrada slike
Andrej Lojdl

Andrej Lojdl

Rođen u godini ljubičaste revolucije, odrastao u Selenči, omanjem slovačkom selu u opštini Bač. Po završetku Tehničke škole u Bačkoj Palanci, upisao FTN, RT-RK odsek. Prvi put na seminaru PFE 2009 godine.

 • embedded
 • FPGA dizajn
 • simulacije
Anđela Bogdanović

Anđela Bogdanović

Rođena 2000. godine u Novom Pazaru. Prve naučne korake načinila je uz kreativne i zanimljive matematičke probleme, zbog kojih je sledeći korak bila Prva kragujevačka gimnazija. Kao učesnik Sekcije primenjene fizike i elektronike, shvatila je da matematiku od sada može uočiti u raznim robotićima i uređajima, pa se tako okreće inženjerskoj strani. U prvoj godini srednje škole bila je na seminaru TEH, a od druge godine, do sada, je na seminaru PFE. Diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu, na odseku za signale i sisteme.

 • digitalna obrada slike
 • digitalna obrada signala
 • matematika
Barbara Hajdarević

Barbara Hajdarević

Rođena 1998. godine u Beogradu. Završila Matematičku gimnaziju. Diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, na smeru Signali i Sistemi, gde je trenutno na master studijama. Oblasti interesovanja obuhvataju mašinsko učenje i kompjutersku viziju.

 • mašinsko učenje
 • kompjuterska vizija
Bojan Roško

Bojan Roško

Rođen u Zaječaru 1995. godine. Završio Gimnaziju u Zaječaru. Diplomirao na odseku Softversko Inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu. Zaposlen u Microsoft-u u Beogradu od 2019. Na seminaru bio kratko 2011. godine kao polaznik, a od 2016. kao saradnik na TEH i PFE, i vodio TEH 2020. Bio na tri studentske prakse u Google-u i jednoj u Facebook-u. Hobiji su mu 3D štampa, biciklizam, skijanje, kola, serije, igrice, bilijar, društvene igre...

 • programiranje
Damjan Dakić

Damjan Dakić

Rođen 1993. u Beogradu. Studira ETF, smer elektronika već preko 10 godina. Skače iz aviona, roni, svira keltsku muziku na violini. Obožava kampovanje, planine, šume, potoke i jezera. Zaposlen u Majkrosoftu gde se pretežno bavi razvojem ML modela.

 • mašinsko učenje
 • programiranje
 • edge-casing
Danilo Đokić

Danilo Đokić

Rođen u Paraćinu 1997. godine. Završio specijalizovano-matematičko odeljenje Prve kragujevačke gimnazije u Kragujevcu. Osnovne i master akademske studije završio je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku za Elektroniku. Tokom sve četiri godine srednje škole bio je polaznik PFE seminara nakon čega je postao saradnik na seminarima PFE i Fizike. Trenutno je student doktorskih akademskih studija i asistent na istom fakultetu. Smatra da je PFE seminar imao presudnu ulogu u određivanju primarne stručne orijentacije.

 • analogna elektronika
 • mikrotalasna tehnika
 • automatizacija merenja
Danilo Tonić

Danilo Tonić

Studira elektrotehniku u Beču, a osnovne studije završio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek Signali i Sistemi. Rođen u Kraljevu 1999. godine i od malih nogu pokazuje interesovanje za prirodne nauke i tehniku. Završio srednju školu u specijalizovano matematičkom odeljenju u Gimnaziji Kraljevo, koju su između ostalog obeležila takmičenja, odlasci u Petnicu i PFE sekcija. Želi da nastavi studije orijentisan ka mašinskom učenju. Uživa u tome da ono što zna deli sa drugima i obožava da rešava probleme (ali samo one vezane za prirodne nauke). Gotivi fudbal i borilačke sportove, i Zvezdu naravno.

Dragan Mićić

Dragan Mićić

Rođen 1998. godine u Užicu. Odrastao u rodnom selu Kruščica kod Arilja gde je završio osnovnu školu i otkrio svoja interesovanja ka tehničkim naukama. Pohađao prirodno-matematički smer Gimanzije u Požezi. Diplomirao na Računarskom fakultetu. Na seminaru od 2014. godine. Voli da majstoriše. Loži se na fotografiju, astronomiju, ploče... Ljubav ka elektronici pokazivao još od malena kada je zatezao električnu čobanicu oko livade.

Ervin Seke

Ervin Seke

Rođen 1998. godine u Zrenjaninu. Završio Zrenjaninsku gimnaziju i osnovne studije na odseku za signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, gde je trenutno na master studijama. Od 2014. godine na PFE seminaru prvo kao polaznik, a od 2017. godine kao saradnik. U slobodno vreme se bavi plivanjem i trčanjem.

Gavrilo Andrić

Gavrilo Andrić

Kao klinac svašta čačkao, pravio kućice na drvetu, pokušavao da napravi automobil i podmornicu, a onda se upoznao sa svetom elektronike i programiranja kroz seminar PFE. Preko deset godina uživam u radu sa ekipom na tom projektu. Pored toga, probao da napravim firmu, probao da pravim i robote - nije prošlo najsjajnije ali se svašta naučilo, pa sam ipak odlučio da za početak radim kao bioinformatičar, a onda i na razvoju machine learning modela u Microsoft-u u Beogradu. Pored toga volim leto na planini, paraglajding, ronjenje, skijanje, skakanje iz aviona, fotografiju i svašta što ima veze sa raznim avanturama. Svakako pre nego što je sve postalo tako zabavno rodio sam se 1991. godine u Valjevu.

 • mašinsko učenje
 • programiranje
Ivan Razumenić

Ivan Razumenić

Rođen 1989, odrastao je u Vračevgaju. Kao učenik Gimnazije u Vršcu, osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Dva puta je proglašen za internacionalnog mladog ambasadora fizike. Diplomirani je inženjer elektrotehnike i računarstva Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Proveo je godinu dana na Univerzitetu u Nju Hemširu (SAD). Od 2003-2021 godine učestvuje u radu Istraživačke stanice Petnica, i to u programima Primenjene fizike i elektronike (PFE), Matematičko-tehničkih nauka (TEH), i Institutu za mašinsko učenje (PSI:ML) gde je bio i rukovodilac. Kao inženjer softvera, zaposlen je u Majkrosoftu od 2012. godine.

 • kompjuterska vizija
 • veštačka inteligencija
 • hibridna stvarnost
Lazar Milenković

Lazar Milenković

Rođen u Kragujevcu 1994. godine. Završio Prvu kragujevačku gimnaziju, diplomirao na Računarskom fakultetu i završio master na EPFL. Trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu u Tel Avivu.

 • programiranje
Lazar Timotić

Lazar Timotić

Rođen u Šapcu 1992. Odrastao u Mačvi, u selu Badovinci. Nakon završene srednje tehničke škole u Šapcu upisuje Elektroenergetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Nakon završetka studija radio u razvojnom centru kompanije Schenider Electric DMS na razvoju aplikacija za upravljanje distributivnom električnom mrežom. Od 2020. zaposlen u Majkrosoftu u Beogradu gde se dominantno bavi cloud tehnologijama i bazama podataka. Voli da šeprtlji sa popravkama kućnih i ne kućnih aparata od detinjstva pa na dalje, šetnju prirodom, dobar film i dobru knjigu.

 • elektroenergetika
 • programiranje
Lenka Brestovački

Lenka Brestovački

Rođena u Novom Sadu 1998. godine. U osnovnoj školi zavolela matematiku i fiziku i tako završila na seminaru TEH u prvoj godini srednje škole gde joj se dopala elektronika. Na seminaru PFE od 2015. godine kao polaznica, a zatim i kao saradnica. Završila Gimnaziju "20. oktobar" u Bačkoj Palanci i osnovne studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Embedded sistemi i algoritmi. Trenutno na master studijama na istom smeru. Tokom studijau čestvovala na takmičenju u izradi autonomnih robota EUROBOT kao član tima Memristor.

Luka Simić

Luka Simić

Trenutno na master studijama na ETH Zürich, a prethodno diplomirao Softversko inženjerstvo na ETF u Beogradu. Rođen 2000. godine u Beogradu, gde je završio Računarsku gimnaziju. U šestom razredu počeo da se interesuje za programiranje i elektroniku. Od 2015. godine doprinosi viki sajtovima zasnovanim na MediaWiki softveru, a poznat je i po jednom takvom sajtu osnovanom za potrebe svog odseka na ETF.

Marija Bežulj

Marija Bežulj

Rođena u Kruševcu 1990. godine. Odrasla uz starijeg brata koga su interesovale fizika i matematika, pa je krenula sličnim putem da pokaže da i ona to može. Završila specijalno matematičko odeljenje u Gimnaziji Kruševac kao đak generacije. Dobitnik je Vidovdanske pohvale grada Kruševca. Tokom srednje škole je pohađala seminar Humane biohemije u IS Petnica. Osnovne i master studije je završila na odseku za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Nakon par godina rada u industriji (Intel, MySkin, Mera) vraća se na Elektrotehnički fakultet 2016. godine kao asistent na katedri za elektroniku. Radi na svom doktoratu u oblasti mašinske vizije. Roditeljstvo joj pomaže da u realnom svetu vidi kako se trenira najkompleksnija neuralna mreža.

 • digitalna elektronika
 • digitalna obrada slike
 • kompjuterska vizija
Marko Skakun

Marko Skakun

Rođen u Sremskoj Mitrovici 1997. godine. Završio Mitrovačku gimnaziju, i srednju muzičku školu Petar Krančević. Trenutno Master student Elektrotehničkog fakulteta, odsek Signali i Sistemi i zaposlen u Microsoft-ovom razvojnom centru u Beogradu. Na seminaru od 2014 godine kao polaznik, a kasnije i kao saradnik. Obožava da smišlja i pretvara ideje u realnost, a posebno u oblasti robotike.

 • robotika
 • upravljanje
 • mašinsko učenje
Mihailo Grbić

Mihailo Grbić

Rođen 1999. u Beogradu i od malena veliki ljubitelj igrica i računara. Pohađao Matematičku gimnaziju i u drugom razredu srednje prvi put odlazi na seminar PFE. U želji da bude na PFE seminaru čak i kad nije u Petnici, osniva sekciju PFE u Matematičkoj gimnaziji i rukovodi njome naredne dve godine. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer Signali i Sistemi. Cilja da se bavi istraživanjem u mašinskom učenju.

 • mašinsko učenje
Mila Martinović

Mila Martinović

Rođena u Kragujevcu 1994. godine. Završila specijalizovano matematičko odeljenje u Kragujevcu, nakon čega je studije nastavila na Elektrotehničkom fakulteut u Beogradu. Sa Petnicom se prvi put upoznala kao osnovac na Letnjoj naučnoj školi, nakon čega je bila polaznik PFE seminara, a kasnije i saradnik. Osim PFE seminara, radila kao saradnik na TEH seminaru. Trenutno radi kao svoj posao iz snova u firmi koja se bavi biomedicinskim istraživanjima (Clairo, ex. Bioclinica), na njoj veoma bitnim projektima kao što su razvijanje leka za Alchajmer i slični. Smatra da je za njenu današnju ljubav prema poslu, i otkrivanje ljubavi prema istom Petnica igrala bitnu ulogu.

 • digitalna obrada slike
 • mašinsko učenje
 • bioinženjering
Miloš Novaković

Miloš Novaković

Rođen 1997. godine u Beogradu. Završio ETF u Beogradu, smer elektronika. Trenutno na master studijama u Lozani, na EPFL-u. U slobodnom vremenu voli da putuje i čita knjige. Zahvaljujući Petničkom duhu, uspeo je da upozna bezbroj iznvarednih ljudi, kao i svoj životni poziv.

 • učenje sa podsticajem
 • optimizacija
Mladen Bašić

Mladen Bašić

Zaljubljenik u programiranje od 12. godine a u inženjerstvo od 16. Stalan deo semniara još od 2016. Provocira Microsoft da mu daje prakse na svakih par meseci. Entuzijasta za automatizaciju svakodnevnih životnih problema. Predstavlja se kao neuspeli košarkaš, a od skoro i kao amaterski ragbista. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

 • programiranje
 • mašinsko učenje
Natalija Krsmanović

Natalija Krsmanović

Rođena 1994. godine u Kragujevcu. Završila specijalizovano matematičko odeljenje Prve kragujevačke gimnazije a nakon toga osnovne studije na ETF-u, odsek za signale i sisteme. Veliki deo života je provela kao bivši polaznik i saradnik u istraživačkoj stanici Petnica do 2020 godine. Zaposlena u Microsoft razvojnom centru Srbija od 2018 godine u Azure timu kao softverski inženjer. Slobodno vreme voli da provodi sa prijateljima i najbližom porodicom, veliki ljubitelj prirode i kampovanja. Omiljene stvari u životu su joj pas Rea i beba Vukašin.

 • digitalna obrada signala
 • programiranje
Nemanja Filipović

Nemanja Filipović

Rođen u Beogradu 1996. godine. Završio je XIII beogradsku gimnaziju. Završio osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, moduo Elektronika 2019. godine. Master studije na odseku Elektronika završio je 2020. godine. Trenutno je student doktorskih studija na modulu Elektronika i digitalni sistemi. Od 2019. godine zaposlen je u kompaniji Tannera gde se bavi razvojem algoritama i hardvera za telekomunikacione sisteme.

 • FPGA dizajn
 • digitalna obrada signala
 • telekomunikacije
Nemanja Tonić

Nemanja Tonić

Rođen 1987. u Leskovcu, gde je završio Gimnaziju. Diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu. Karijeru započeo u niškom ogranku firme HTEC, a zatim odlazi u Intel (Beograd) gde se bavi algoritmima za obradu slike, prevashodno za primenu u mobilnim telefonima. Nakon toga prelazi u Microsoft (Beograd) gde se bavi razvojem SQL Servera i Microsft Azure-a. Trenutno je samostalni programer, s iskustvom u vođenju tima i vođenju projekata. U slobodno vreme se bavi muzikom i lingvistikom, prevashodno vezano za srpski jezik. Ekološki je aktivista.

 • digitalna obrada slike
 • baze podataka
 • mašinsko učenje
Nikola Hardi

Nikola Hardi

Rođen 1993. godine, odrastao u Kuli uz garažu punu alata, traktore i mikroskop. Završio srednju tehničku školu „Mihajlo Pupin“ u Kuli i učestvovao u seminarima PFE kao polaznik. Jedan od osnivača e-časopisa o slobodnom softveru LiBRE! i član udruženja Linux korisnika u Novom Sadu - LUGoNS. Osnovne i master studije završio na FTN u Novom Sadu na smeru računarska tehnika i računarske komunikacije (RT-RK) i tokom studija učestvuje u radu seminara PFE kao saradnik. U periodu od 2016. do 2021. godine radi u CERN-u na razvoju sistema za distribuiranu obradu podataka za naučni eksperiment LHC/ALICE. Trenutno je zaposlen u Swisscom-u u Bernu na protočnoj obradi podataka i mašinskom učenju u svrhu razumevanja složenih distribuiranih sistema.

 • procesori
 • operativni sistemi
 • distribuirani sistemi
Nikola Milenić

Nikola Milenić

Rođen 1997. godine u Kragujevcu. Od najranijeg detinjstva želi da pokori prirodu svojoj volji, što ga je dovelo u svet nauke i inženjerstva. Primarna okupacija mu je gejming, ali u slobodno vreme se bavi računarstvom, razvojem čipova i softverom. Takođe je uvek bio zainteresovan za deljenje svog značajnog znanja (i kontraverznih filozofskih ideja) sa drugima, što ga je navelo da sa par drugova osnuje Sekciju Primenjene Fizike i Elektronike u školi, a kasnije i da pristupi istoimenom seminaru kao saradnik.

Pavle Šoškić

Pavle Šoškić

Završio Gimnaziju u Kraljevu i Elektrotehnički Fakultet u Beogradu, smer Signali i Sistemi. Na seminaru od 2015. godine kao polaznik, a kasnije kao mlađi i stručni saradnik.

Ratko Amanović

Ratko Amanović

Rođen u Novom Sadu 1997. godine. Završio Palanačku gimnaziju u Smederevskoj Palanci i Elektrotehnički Fakultet u Beogradu, smer Softversko Inženjerstvo. Zaposlen u Microsoft razvojnom centru Srbija. Na seminaru od 2014. godine kao polaznik, a kasnije kao saradnik. U slobodno vreme igra košarku.

 • programiranje
 • preduzetništvo
Sofija Petrović

Sofija Petrović

Rođena 1996. godine u Beogradu. Završila Matematičku gimnaziju i osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na smeru za signale i sisteme. Radi u firmi Everseen kao istraživač za veštačku inteligenciju. Voli prirodu, planinarenje, serije, igrice i čiz kejk.

 • mašinsko učenje
 • veštačka inteligencija
 • programiranje
Srđan Radović

Srđan Radović

Rođen 1999. u Vrbasu. Završio Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, smer računarske nauke. Trenutno je na masteru iz veštačke inteligencije na istom fakultetu. Radio je dve studentske prakse u Majkrosoftu. Na seminaru je od 2017. kao polaznik, a od 2019. kao saradnik. Neki od hobija su mu sviranje gitare i biciklizam.

Stefan Stepanović

Stefan Stepanović

Na seminaru od 2016. godine, kao saradnik od 2019. Večiti praktikant u YDrive-u gde čuka kod za kompjutersko razumevanje geometrije i vizije. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Veliki fan matematički elegantnih rešenja. Živi po studentskim domovima pola svesnog života. Obožava meso i sanja kako će da ima svoj brend kobasica.

 • kompjuterska vizija
 • matematika
 • mašinsko učenje
Stefan Vukanić

Stefan Vukanić

Na seminaru PFE od 2006. godine, rođen 1990. u Obrenovcu. Studirao telekomunikacije na ETF-u sve dok nije zaboravio da upiše godinu. Trenutno zaposlen u kompaniji Wefuner kao softverski inženjer, kažu to može i bez diplome. Voli funkcionalno programiranje i veruje da svaki program ima lepšu, podjednako neperformantnu reprezentaciju. Svira gitaru za svoju dušu, jer slušanje drugima malo teže pada. U slobodno vreme majstoriše, vesla kajak i akumulira nepotrebno znanje.

 • programiranje
 • arhitektura mrežnih sistema
 • mehanika
Svetislav Gajić

Svetislav Gajić

Rođen 1999. u Kragujevcu. Od 7. razreda đak je odeljenja obdarenih učenika matematičke gimnazije pri Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Srednju školu upisuje u Kragujevcu, kao đak specijalnog matematičkog odeljenja takođe u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Školovanje u gimnaziji završava 2017. kao đak generacije. Svoje obrazovanje nastavlja na Elektrotehničkom fakultetu, odsek Softversko inžinjerstvo, fakultet završava leta 2021. godine. Nakon dve studenske prakse u Majkrosoftu, od septembra 2021. radi u Majkrosoft razvojnom centru u Beogradu. Polaznik je seminara Primenjene fizike i elektronike od prve godine srednje škole. Tokom polazničkih dana objavljuje rad za Petničke sveske. Nakon završene srednje škole postaje saradnik na seminaru Primenjene fizike i elektronike.

 • programiranje
Vladimir Ranković

Vladimir Ranković

Od 2010. godine je na programima Primenjene fizike i elektronike, a od 2012. kao saradnik. Nakon toga završio ETF, smer elektronika, ali karijerno pobegao od struje u programere. Nekada radio u Majkrosoftu, sada se bavi kompjuterskom vizijom u Ydrive-u. Voli da se barata podacima i teške probleme.

Vuk Vukomanović

Vuk Vukomanović

Rođen 1995. godine u Kragujevcu. Završio specijalizovano matematičko odeljenje najstarije srpske gimnazije, nakon toga završio osnovne studije i master na Elektrotehničkom fakultetu, odsek Elektronika. Na seminaru PFE kao polaznik prvi put 2012 godine. U slobodno vreme voli da kuva, čita epsku fantastiku i igra matore igrice.

 • embedded
 • digitalna obrada slike
 • FPGA dizajn