Naši stručni saradnici i saradnice su diplomirani inženjeri ili studenti master i doktorskih studija iz oblasti kojima se PFE bavi. Deo naših stručnih saradnika su asistenti i profesori na tehničkim fakultetetima, dok veći deo njih čine trenutni ili bivši zaposleni u velikim svetskim i domaćim kompanijama kao što su Microsoft, Google, Facebook, Seven bridges, Intel, Nvidia itd. Svi oni udruženju značajno doprinose svojim iskustvom iz oblasti kojima se bave kao i dugogodišnjim radom sa polaznicima i polaznicama. Oni najčešće drže stručna predavanja za razne oblasti kojima se PFE bavi.

Upoznajte naše stručne saradnike ispod!

Andrea Ćirić

Andrea Ćirić

Rođena 1997. godine u Kraljevu. Nakon što je rastavila i (u većini slučajeva) sastavila svaku igračku i uređaj kod kuće, u cilju da igru pretvori u zanimanje i postane kompletna inženjerka, odlazi na Odsek za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Uz hardver najviše je okupiraju i obrada signala i slike. Usput je isprobala mnoge sportove i umetnosti od kojih najviše voli da se pohvali baletom (čak trinaest godina i nekoliko baletskih predstava i nagrada). Ne odustaje od želje da svoje okruženje čini boljim jer smatra da svaku promenu koju želimo da vidimo moramo sami da pokrenemo. Uvek puna novih ideja i često u ulozi inicijatorke.

 • embedded
 • digitalna obrada signala
 • digitalna obrada slike
Barbara Hajdarević

Barbara Hajdarević

Rođena 1998. godine u Beogradu. Završila Matematičku gimnaziju. Diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, na smeru Signali i Sistemi, gde je trenutno na master studijama. Oblasti interesovanja obuhvataju mašinsko učenje i kompjutersku viziju.

 • mašinsko učenje
 • kompjuterska vizija
Bojan Roško

Bojan Roško

Rođen u Zaječaru 1995. godine. Završio Gimnaziju u Zaječaru. Diplomirao na odseku Softversko Inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu. Zaposlen u Microsoft-u u Beogradu od 2019. Na seminaru bio kratko 2011. godine kao polaznik, a od 2016. kao saradnik na TEH i PFE, i vodio TEH 2020. Bio na tri studentske prakse u Google-u i jednoj u Facebook-u. Hobiji su mu 3D štampa, biciklizam, skijanje, kola, serije, igrice, bilijar, društvene igre...

 • programiranje
Damjan Dakić

Damjan Dakić

Rođen 1993. u Beogradu. Studira ETF, smer elektronika već preko 10 godina. Skače iz aviona, roni, svira keltsku muziku na violini. Obožava kampovanje, planine, šume, potoke i jezera. Zaposlen u Majkrosoftu gde se pretežno bavi razvojem ML modela.

 • mašinsko učenje
 • programiranje
 • edge-casing
Danilo Đokić

Danilo Đokić

Rođen u Paraćinu 1997. godine. Završio specijalizovano-matematičko odeljenje Prve kragujevačke gimnazije u Kragujevcu. Osnovne i master akademske studije završio je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku za Elektroniku. Tokom sve četiri godine srednje škole bio je polaznik PFE seminara nakon čega je postao saradnik na seminarima PFE i Fizike. Trenutno je student doktorskih akademskih studija i asistent na istom fakultetu. Smatra da je PFE seminar imao presudnu ulogu u određivanju primarne stručne orijentacije.

 • analogna elektronika
 • mikrotalasna tehnika
 • automatizacija merenja
Danilo Tonić

Danilo Tonić

Studira elektrotehniku u Beču, a osnovne studije završio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odsek Signali i Sistemi. Rođen u Kraljevu 1999. godine i od malih nogu pokazuje interesovanje za prirodne nauke i tehniku. Završio srednju školu u specijalizovano matematičkom odeljenju u Gimnaziji Kraljevo, koju su između ostalog obeležila takmičenja, odlasci u Petnicu i PFE sekcija. Želi da nastavi studije orijentisan ka mašinskom učenju. Uživa u tome da ono što zna deli sa drugima i obožava da rešava probleme (ali samo one vezane za prirodne nauke). Gotivi fudbal i borilačke sportove, i Zvezdu naravno.

Ervin Seke

Ervin Seke

Rođen 1998. godine u Zrenjaninu. Završio Zrenjaninsku gimnaziju i osnovne studije na odseku za signale i sisteme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, gde je trenutno na master studijama. Od 2014. godine na PFE seminaru prvo kao polaznik, a od 2017. godine kao saradnik. U slobodno vreme se bavi plivanjem i trčanjem.

Ivan Razumenić

Ivan Razumenić

Rođen 1989, odrastao je u Vračevgaju. Kao učenik Gimnazije u Vršcu, osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Dva puta je proglašen za internacionalnog mladog ambasadora fizike. Diplomirani je inženjer elektrotehnike i računarstva Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Proveo je godinu dana na Univerzitetu u Nju Hemširu (SAD). Od 2003-2021 godine učestvuje u radu Istraživačke stanice Petnica, i to u programima Primenjene fizike i elektronike (PFE), Matematičko-tehničkih nauka (TEH), i Institutu za mašinsko učenje (PSI:ML) gde je bio i rukovodilac. Kao inženjer softvera, zaposlen je u Majkrosoftu od 2012. godine.

 • kompjuterska vizija
 • veštačka inteligencija
 • hibridna stvarnost
Lazar Milenković

Lazar Milenković

Rođen u Kragujevcu 1994. godine. Završio Prvu kragujevačku gimnaziju, diplomirao na Računarskom fakultetu i završio master na EPFL. Trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu u Tel Avivu.

 • programiranje
Lazar Timotić

Lazar Timotić

Rođen u Šapcu 1992. Odrastao u Mačvi, u selu Badovinci. Nakon završene srednje tehničke škole u Šapcu upisuje Elektroenergetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Nakon završetka studija radio u razvojnom centru kompanije Schenider Electric DMS na razvoju aplikacija za upravljanje distributivnom električnom mrežom. Od 2020. zaposlen u Majkrosoftu u Beogradu gde se dominantno bavi cloud tehnologijama i bazama podataka. Voli da šeprtlji sa popravkama kućnih i ne kućnih aparata od detinjstva pa na dalje, šetnju prirodom, dobar film i dobru knjigu.

 • elektroenergetika
 • programiranje
Lenka Brestovački

Lenka Brestovački

Rođena u Novom Sadu 1998. godine. U osnovnoj školi zavolela matematiku i fiziku i tako završila na seminaru TEH u prvoj godini srednje škole gde joj se dopala elektronika. Na seminaru PFE od 2015. godine kao polaznica, a zatim i kao saradnica. Završila Gimnaziju "20. oktobar" u Bačkoj Palanci i osnovne studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Embedded sistemi i algoritmi. Trenutno na master studijama na istom smeru. Tokom studijau čestvovala na takmičenju u izradi autonomnih robota EUROBOT kao član tima Memristor.

Marija Bežulj

Marija Bežulj

Rođena u Kruševcu 1990. godine. Odrasla uz starijeg brata koga su interesovale fizika i matematika, pa je krenula sličnim putem da pokaže da i ona to može. Završila specijalno matematičko odeljenje u Gimnaziji Kruševac kao đak generacije. Dobitnik je Vidovdanske pohvale grada Kruševca. Tokom srednje škole je pohađala seminar Humane biohemije u IS Petnica. Osnovne i master studije je završila na odseku za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Nakon par godina rada u industriji (Intel, MySkin, Mera) vraća se na Elektrotehnički fakultet 2016. godine kao asistent na katedri za elektroniku. Radi na svom doktoratu u oblasti mašinske vizije. Roditeljstvo joj pomaže da u realnom svetu vidi kako se trenira najkompleksnija neuralna mreža.

 • digitalna elektronika
 • digitalna obrada slike
 • kompjuterska vizija
Marko Skakun

Marko Skakun

Rođen u Sremskoj Mitrovici 1997. godine. Završio Mitrovačku gimnaziju, i srednju muzičku školu Petar Krančević. Trenutno Master student Elektrotehničkog fakulteta, odsek Signali i Sistemi i zaposlen u Microsoft-ovom razvojnom centru u Beogradu. Na seminaru od 2014 godine kao polaznik, a kasnije i kao saradnik. Obožava da smišlja i pretvara ideje u realnost, a posebno u oblasti robotike.

 • robotika
 • upravljanje
 • mašinsko učenje
Mihailo Grbić

Mihailo Grbić

Rođen 1999. u Beogradu i od malena veliki ljubitelj igrica i računara. Pohađao Matematičku gimnaziju i u drugom razredu srednje prvi put odlazi na seminar PFE. U želji da bude na PFE seminaru čak i kad nije u Petnici, osniva sekciju PFE u Matematičkoj gimnaziji i rukovodi njome naredne dve godine. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer Signali i Sistemi. Cilja da se bavi istraživanjem u mašinskom učenju.

 • mašinsko učenje
Mila Martinović

Mila Martinović

Rođena u Kragujevcu 1994. godine. Završila specijalizovano matematičko odeljenje u Kragujevcu, nakon čega je studije nastavila na Elektrotehničkom fakulteut u Beogradu. Sa Petnicom se prvi put upoznala kao osnovac na Letnjoj naučnoj školi, nakon čega je bila polaznik PFE seminara, a kasnije i saradnik. Osim PFE seminara, radila kao saradnik na TEH seminaru. Trenutno radi kao svoj posao iz snova u firmi koja se bavi biomedicinskim istraživanjima (Clairo, ex. Bioclinica), na njoj veoma bitnim projektima kao što su razvijanje leka za Alchajmer i slični. Smatra da je za njenu današnju ljubav prema poslu, i otkrivanje ljubavi prema istom Petnica igrala bitnu ulogu.

 • digitalna obrada slike
 • mašinsko učenje
 • bioinženjering
Milomir Stefanović

Milomir Stefanović

Rođen 1999. u Aranđelovcu, odrastao u Topoli i Ivanjici, osnovnu i srednju školu završio u Kragujevcu. Diplomirao na Elektrotehničkom fakulteta na u Beogradu, na smeru Signali i Sistemi. Na seminar PFE kao i na istoimenu sekciju u Kragujevcu došao 2014. godine. Od 2015. godine do 2018. godine vodio PFE sekciju u Kragujevcu sa kojom je putovao i promovisao inžinjerstvo po Srbiji i inostranstvu. Od 2018. godine saradnik na seminarima PFE i tehničkih nauka, a od 2021. godine jedan od rukovodilaca PFE seminara. Išao na praksu u Ydrive gde se bavio ML-om i kompjuterskom vizijom, a uskoro kreće i na ML praksu u MDCS. Zanima se za istoriju (najviše ranohrišćanski period i savremeno doba) kao i za kulturno nasleđe, te ako dođe do nekih para u životu bavio bi se istorijskim turizmom u penziji.

 • kompjuterska vizija
 • mašinsko učenje
 • bioinženjering
Miloš Novaković

Miloš Novaković

Rođen 1997. godine u Beogradu. Završio ETF u Beogradu, smer elektronika. Trenutno na master studijama u Lozani, na EPFL-u. U slobodnom vremenu voli da putuje i čita knjige. Zahvaljujući Petničkom duhu, uspeo je da upozna bezbroj iznvarednih ljudi, kao i svoj životni poziv.

 • učenje sa podsticajem
 • optimizacija
Mladen Bašić

Mladen Bašić

Zaljubljenik u programiranje od 12. godine a u inženjerstvo od 16. Stalan deo semniara još od 2016. Provocira Microsoft da mu daje prakse na svakih par meseci. Entuzijasta za automatizaciju svakodnevnih životnih problema. Predstavlja se kao neuspeli košarkaš, a od skoro i kao amaterski ragbista. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

 • programiranje
 • mašinsko učenje
Natalija Krsmanović

Natalija Krsmanović

Rođena 1994. godine u Kragujevcu. Završila specijalizovano matematičko odeljenje Prve kragujevačke gimnazije a nakon toga osnovne studije na ETF-u, odsek za signale i sisteme. Veliki deo života je provela kao bivši polaznik i saradnik u istraživačkoj stanici Petnica do 2020 godine. Zaposlena u Microsoft razvojnom centru Srbija od 2018 godine u Azure timu kao softverski inženjer. Slobodno vreme voli da provodi sa prijateljima i najbližom porodicom, veliki ljubitelj prirode i kampovanja. Omiljene stvari u životu su joj pas Rea i beba Vukašin.

 • digitalna obrada signala
 • programiranje
Nemanja Filipović

Nemanja Filipović

Rođen u Beogradu 1996. godine. Završio je XIII beogradsku gimnaziju. Završio osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, moduo Elektronika 2019. godine. Master studije na odseku Elektronika završio je 2020. godine. Trenutno je student doktorskih studija na modulu Elektronika i digitalni sistemi. Od 2019. godine zaposlen je u kompaniji Tannera gde se bavi razvojem algoritama i hardvera za telekomunikacione sisteme.

 • FPGA dizajn
 • digitalna obrada signala
 • telekomunikacije
Nemanja Tonić

Nemanja Tonić

Rođen 1987. u Leskovcu, gde je završio Gimnaziju. Diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu. Karijeru započeo u niškom ogranku firme HTEC, a zatim odlazi u Intel (Beograd) gde se bavi algoritmima za obradu slike, prevashodno za primenu u mobilnim telefonima. Nakon toga prelazi u Microsoft (Beograd) gde se bavi razvojem SQL Servera i Microsft Azure-a. Trenutno je samostalni programer, s iskustvom u vođenju tima i vođenju projekata. U slobodno vreme se bavi muzikom i lingvistikom, prevashodno vezano za srpski jezik. Ekološki je aktivista.

 • digitalna obrada slike
 • baze podataka
 • mašinsko učenje
Nikola Hardi

Nikola Hardi

Rođen 1993. godine, odrastao u Kuli uz garažu punu alata, traktore i mikroskop. Završio srednju tehničku školu „Mihajlo Pupin“ u Kuli i učestvovao u seminarima PFE kao polaznik. Jedan od osnivača e-časopisa o slobodnom softveru LiBRE! i član udruženja Linux korisnika u Novom Sadu - LUGoNS. Osnovne i master studije završio na FTN u Novom Sadu na smeru računarska tehnika i računarske komunikacije (RT-RK) i tokom studija učestvuje u radu seminara PFE kao saradnik. U periodu od 2016. do 2021. godine radi u CERN-u na razvoju sistema za distribuiranu obradu podataka za naučni eksperiment LHC/ALICE. Trenutno je zaposlen u Swisscom-u u Bernu na protočnoj obradi podataka i mašinskom učenju u svrhu razumevanja složenih distribuiranih sistema.

 • procesori
 • operativni sistemi
 • distribuirani sistemi
Nikola Milenić

Nikola Milenić

Rođen 1997. godine u Kragujevcu. Od najranijeg detinjstva želi da pokori prirodu svojoj volji, što ga je dovelo u svet nauke i inženjerstva. Primarna okupacija mu je gejming, ali u slobodno vreme se bavi računarstvom, razvojem čipova i softverom. Takođe je uvek bio zainteresovan za deljenje svog značajnog znanja (i kontraverznih filozofskih ideja) sa drugima, što ga je navelo da sa par drugova osnuje Sekciju Primenjene Fizike i Elektronike u školi, a kasnije i da pristupi istoimenom seminaru kao saradnik.

Pavle Šoškić

Pavle Šoškić

Završio Gimnaziju u Kraljevu i Elektrotehnički Fakultet u Beogradu, smer Signali i Sistemi. Na seminaru od 2015. godine kao polaznik, a kasnije kao mlađi i stručni saradnik.

Ratko Amanović

Ratko Amanović

Rođen u Novom Sadu 1997. godine. Završio Palanačku gimnaziju u Smederevskoj Palanci i Elektrotehnički Fakultet u Beogradu, smer Softversko Inženjerstvo. Zaposlen u Microsoft razvojnom centru Srbija. Na seminaru od 2014. godine kao polaznik, a kasnije kao saradnik. U slobodno vreme igra košarku.

 • programiranje
 • preduzetništvo
Sofija Petrović

Sofija Petrović

Rođena 1996. godine u Beogradu. Završila Matematičku gimnaziju i osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na smeru za signale i sisteme. Radi u firmi Everseen kao istraživač za veštačku inteligenciju. Voli prirodu, planinarenje, serije, igrice i čiz kejk.

 • mašinsko učenje
 • veštačka inteligencija
 • programiranje
Srđan Radović

Srđan Radović

Rođen 1999. u Vrbasu. Završio Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, smer računarske nauke. Trenutno je na masteru iz veštačke inteligencije na istom fakultetu. Radio je dve studentske prakse u Majkrosoftu. Na seminaru je od 2017. kao polaznik, a od 2019. kao saradnik. Neki od hobija su mu sviranje gitare i biciklizam.

Stefan Stepanović

Stefan Stepanović

Na seminaru od 2016. godine, kao saradnik od 2019. Večiti praktikant u YDrive-u gde čuka kod za kompjutersko razumevanje geometrije i vizije. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Veliki fan matematički elegantnih rešenja. Živi po studentskim domovima pola svesnog života. Obožava meso i sanja kako će da ima svoj brend kobasica.

 • kompjuterska vizija
 • matematika
 • mašinsko učenje
Stefan Vukanić

Stefan Vukanić

Na seminaru PFE od 2006. godine, rođen 1990. u Obrenovcu. Studirao telekomunikacije na ETF-u sve dok nije zaboravio da upiše godinu. Trenutno zaposlen u kompaniji Wefuner kao softverski inženjer, kažu to može i bez diplome. Voli funkcionalno programiranje i veruje da svaki program ima lepšu, podjednako neperformantnu reprezentaciju. Svira gitaru za svoju dušu, jer slušanje drugima malo teže pada. U slobodno vreme majstoriše, vesla kajak i akumulira nepotrebno znanje.

 • programiranje
 • arhitektura mrežnih sistema
 • mehanika
Svetislav Gajić

Svetislav Gajić

Rođen 1999. u Kragujevcu. Od 7. razreda đak je odeljenja obdarenih učenika matematičke gimnazije pri Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Srednju školu upisuje u Kragujevcu, kao đak specijalnog matematičkog odeljenja takođe u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Školovanje u gimnaziji završava 2017. kao đak generacije. Svoje obrazovanje nastavlja na Elektrotehničkom fakultetu, odsek Softversko inžinjerstvo, fakultet završava leta 2021. godine. Nakon dve studenske prakse u Majkrosoftu, od septembra 2021. radi u Majkrosoft razvojnom centru u Beogradu. Polaznik je seminara Primenjene fizike i elektronike od prve godine srednje škole. Tokom polazničkih dana objavljuje rad za Petničke sveske. Nakon završene srednje škole postaje saradnik na seminaru Primenjene fizike i elektronike.

 • programiranje
Vladimir Ranković

Vladimir Ranković

Od 2010. godine je na programima Primenjene fizike i elektronike, a od 2012. kao saradnik. Nakon toga završio ETF, smer elektronika, ali karijerno pobegao od struje u programere. Nekada radio u Majkrosoftu, sada se bavi kompjuterskom vizijom u Ydrive-u. Voli da se barata podacima i teške probleme.

Vuk Vukomanović

Vuk Vukomanović

Rođen 1995. godine u Kragujevcu. Završio specijalizovano matematičko odeljenje najstarije srpske gimnazije, nakon toga završio osnovne studije i master na Elektrotehničkom fakultetu, odsek Elektronika. Na seminaru PFE kao polaznik prvi put 2012 godine. U slobodno vreme voli da kuva, čita epsku fantastiku i igra matore igrice.

 • embedded
 • digitalna obrada slike
 • FPGA dizajn