Naši mlađi saradnici i saradnice su najčešće trenutni studenti tehničkih fakulteta. Većina njih su bili dugogodišnji i istaknuti polaznici naših kampova. Znanja koja su stekli na PFE-u i kroz obrazovanje, voljni su da prenesu svim polaznicima. Kroz mentorisanje polazničkih naučno-istraživačkih projekata, pripremu tematskih predavanja i učestvovanje u organizaciji radionica, mlađi saradnici nastavljaju da uče, napreduju i usavršavaju se u željenim oblastima.

Velika uloga mlađih saradnika jesu neposredan rad i komunikacija sa polaznicima, koje im olakšava skorašnje srednjoškolsko i polazničko iskusvo. Možete ih bolje upoznati u nastavku:

Aleksa Račić

Aleksa Račić

Student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu na odseku Softversko inženjerstvo. Još pre osnovne škole je birao knjigu iz matematike pre slikovnice. Kroz osnovnu i srednju školu se takmičio iz matematike, informatike i fiizike na međunarodnom nivou. Svira klavir i voli borilačke sportove. Kroz seminar PFE je uspešno završio dva projekta iz oblasti fotonike i kompjuterske vizije. Želi da ostavi svet boljim nego što ga je zatekao.

Aleksa Stefanović

Aleksa Stefanović

Rođen u Pirotu 2000. godine. Student Elektrotehinčkog fakulteta, odsek fizička elektronika, sa željom da specijalizuje u oblasti senzorike. Na seminaru od 2017. sa tri uspešna projekta iza sebe. Strastveni ljubitelj kvizova, golfa i peglane kobasice.

Anđela Bogdanović

Anđela Bogdanović

Rođena 2000. godine u Novom Pazaru. Prve naučne korake načinila je uz kreativne i zanimljive matematičke probleme, zbog kojih je sledeći korak bila Prva kragujevačka gimnazija. Kao učesnik Sekcije primenjene fizike i elektronike, shvatila je da matematiku od sada može uočiti u raznim robotićima i uređajima, pa se tako okreće inženjerskoj strani. U prvoj godini srednje škole bila je na seminaru TEH, a od druge godine, do sada, je na seminaru PFE. Trenutno je student treće godine Elektrotehničkog fakulteta, na odseku za signale i sisteme.

 • digitalna obrada slike
 • digitalna obrada signala
Bojana Malešević

Bojana Malešević

Rođena 2001. godine, osnovnu školu završila u Despotovcu. Od malena zainteresovana za načine funkcionisanja sveta, uvek puna pitanja, a glavni hobi pronalazi u mozgalicama, pevanju i sviranju klavira, kao i takmičenjima iz raznih oblasti - od fizike i matematike, pa do recitovanja. Ubrzo po dolasku u Prvu kragujevačku gimnaziju učestvuje prvo na seminaru Tehničkih nauka, a zatim se priključuje seminaru Primenjene fizike i elektronike, i istoimenoj školskoj sekciji, gde napreduje tokom srednje škole i konačno oblikuje čime bi nadalje volela da se bavi. Trenutno student na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na smeru Softversko inženjerstvo.

Diana Sekulić

Diana Sekulić

Rođena 1999. godine u Novom Sadu. Glavna dečija igra bila joj je sklapanje maketa aviona i gledanje trka Formule 1. Od kako je bila mala devojčica volela je matematiku i uvek tražila način kako da je primeni na razne probleme. Zato odlučuje da upiše Jovinu gimnaziju u Novom Sadu, matematičko odeljenje. Kasnije je okolnosti navode da upiše Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde trenutno studira na odseku za fizičku elektroniku, smer biomedicinsko i ekološko inženjerstvo i nada se specijalizaciji u rehabilitacionom inženjeringu. Kroz svoje odrastanje, bavila se mnogim sportovima (jer je bila hiperaktivno dete) i to ju je dovelo do toga da joj je glavni hobi trčanje polumaratona širom Srbije.

Filip Parag

Filip Parag

Rođen 1999. godine u Subotici. Od malena se zanima elektronikom i računarima, prodavnica električnih elemenata mu je bila zamena za prodavnicu igračaka. Završio je Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, gde je nastavio da studira na Fakultetu tehničkih nauka na smeru računarstvo i automatika. Svakodnevno se bavi razvojem i promocijom slobodnog softvera, uz veliki akcenat na digitalnu privatnost. Rekreativno se bavi biciklizmom i grafičkim dizajnom.

 • digitalna obrada slike
 • arhitektura računara
 • sistemska administracija
Jelena Cvetić

Jelena Cvetić

Rođena u Kragujevcu 2001. godine. Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju i trenutno je student druge godine Elektrotehničkog fakulteta, smer Softversko inženjerstvo. U srednjoj školi je bila deo Sekcije Primenjene Fizike i Elektronike prvo kao polaznica, zatim mentorka pa i sam rukovoditeljka. U Petnici je od svoje prve godine srednje škole kao polaznik PFE seminara. Jako je interesuje automobilska industrija.

Luka Simić

Luka Simić

Trenutno na osnovnim studijama na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsek Softversko inženjerstvo. Rođen 2000. godine u Beogradu, gde je završio Računarsku gimnaziju. U šestom razredu počeo da se interesuje za programiranje i elektroniku. Od 2015. godine doprinosi viki sajtovima zasnovanim na MediaWiki softveru.

Marija Nedeljković

Marija Nedeljković

Rođena 2001. godine u Kraljevu. Još od malena su je zanimale tehničke nauke, a kada je shvatila da stečena znanja može primeniti u rešavanju konkretnih problema, opredelila se za inženjerski poziv. Završila je Gimnaziju u Kraljevu, gde je sa vršnjacima delila svoju radoznalost i interesovanja na sekciji primenjene fizike i elektronike, a trenutno svoje školovanje nastavlja na Elektrotehničkom fakultetu na odseku za signale i sisteme. Ideje na kreativnom planu joj takođe ne manjkaju, pa često u njenim sveskama možete naći raznobojne crteže i skice, a tu i tamo neku interesantnu rečenicu.

Mašan Vučinić

Mašan Vučinić

Rođen u Beogradu 2001. godine. Završio "Politehniku - školu za nove tehnologije" tokom koje je veliki deo svog slobodnog vremena proveo na školskim sekcijama i ostalim vannastavnim aktivnostima. Na seminar prvi put dolazi 2019. godine kao mlađi polaznik. Trenutno student osnovnih studija na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Želja mu je da se specijalizuje u oblasti biomedicinskog inženjerstva.

Momčilo Mrkaić

Momčilo Mrkaić

Rođen 2002. godine u Beogradu, gde je i završio Matematičku gimnaziju. Član je PFE seminara od 2019, a bio je i jedan od organizatora PFE sekcije Matematičke gimnazije. Tokom srednje škole takmičio se iz matematike, fizike i programiranja. Trenutno studira na Gradskom univerzitetu Hong Konga (City University of Hong Kong) gde radi i na istraživanju u oblasti kompjuterske vizije. U slobodno vreme najviše voli da čita i trenira street workout.

 • programiranje
 • mašinsko učenje
 • kompjuterska vizija
Nataša Jovanović

Nataša Jovanović

Rođena u Kraljevu 2001. godine. Ne pamti period u životu kada nije pokušavala da nauči nešto novo ili bar provela smišljajući i planirajući svoj sledeći kreativni poduhvat. Stoga je, između ostalog, učila da pravi figure od papira, crta, veze, slika, šije i kroji i sigurna je da se ovoj listi hobija kraj neće nazirati još dugo. Zbog naklonosti ka matematici pohađala je matematičko odeljenje Gimnazije u Kraljevu, a zaokupljenost samim procesom kreativnog stvaralaštva potpomognuta polazničkim iskustvom na seminaru primenjene fizike i elektronike odveli su je na odsek za signale i sisteme na Elektrotehničkom fakultetu.

Nikola Drakulić

Nikola Drakulić

Rođen u Beogradu 2002. godine. Završio je Matematičku gimnaziju. Trenutno student druge godine Elektrotehničkog fakulteta. Započeo je razne projekte, od razvijanja aplikacija do kompjuterske vizije. Član je PFE sekcije Matematičke gimanizije od 2017. godine, dok je prvi put na seminaru bio 2019. godine. U slobodno vreme trenira street workout i debaguje sve od traktora do koda.

 • programiranje
 • digitalna obrada slike
 • kompjuterska vizija
Pavle Pađin

Pavle Pađin

Rođen u Beogradu 2001. godine. Završio Matematičku gimnaziju i trenutno je student na Elektrotehničkom fakultetu, na smeru Signali i Sistemi. Došao na seminar kao polaznik 2019. godine i trenutno je tu kao saradnik. Mnogo voli matematiku, ali pogotovo kada vidi njenu direktnu primenu. U srednjoj školi je radio na par manjih projekata iz elektronike i robotike. Uvek je raspoložen za jak trening.

Valentina Njaradi

Valentina Njaradi

Rođena 2001. u Beogradu. Pohađa Matematičku gimnaziju i zbog želje da se bavi primenjenom stranom matematike i fizike, u drugom razredu prvi put odlazi na seminar PFE. Seminar ju je toliko inspirisao da nastavlja da uči i radi na projektima i van Petnice, i pomaže na sekciji PFE u Matematičkoj gimnaziji. Na kraju srednje škole dobija stipendiju za studije na Univerzitetu u Kembridžu, gde je trenutno student završne godine odseka Informacionog i Softverskog inženjerstva. U međuvremenu se trudi da stekne što više iskustva u ovim oblastima, te je završila i letnju praksu za softverske inženjere u Fejsbuku. Cilja da se bavi istraživanjem u mašinskom učenju.