Završen je letnji kamp „Veštačka inteligencija i robotika” za nove polaznike

U periodu od 7. do 14. maja, održali smo letnji kamp za nove polaznike i polaznice u NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću po treći put! Nakon zimskog kampa i prolećne radionice, ponovo se družimo sa našim novim polaznicima.

Zajednička slika na stepenicama ispred NOKC-a
Foto: PFE

Prvi deo kampa obeležila su predavanja vezana za digitalnu obradu signala i mašinsko učenje. Polaznici su imali priliku da steknu teorijska i praktična znanja iz ovih oblasti, što je bilo od ključnog značaja za kasniji rad na projektima. Takođe, polaznici su naučili kako se piše izveštaj, radili su laboratorijske vežbe iz fizike, savladali osnovne tehnike lemljenja, i učestvovali u radionici iz robotike, gde su svoja znanja vezna za mikrokontrolere primenili na interesantnim projektima.

Kolaž fotografija sa laboratorijskih radionica
Foto: PFE

Drugu polovinu kampa obeležio je rad na malim projektima u svim oblastima pokrivenim na prvoj polovini kampa. Učesnici su se posvetili primeni naučenog kroz konkretne projekte, što im je omogućilo da steknu dragoceno iskustvo u praktičnom radu. Realizovano je ukupno 11 mikroprojekata iz oblasti kojima se bavimo na kojima je radio 21 polaznik:

  • Svetlosna lokalizacija
  • Detekcija tumora na rendgenskim snimcima
  • Šah skener
  • Laserski daljinometar
  • Klasifikacija izgovorenih cifara
  • Klasifikacija muzike
  • Laserska Komunikacija
  • Brojač koraka
  • Modulacija i demodulacija
  • Klasifikacija slova
  • Foto merač otkucaja srca
Ilustracija projekata na tabli
Foto: PFE

Osim rada, polaznici su imali prilike da učestvuju u raznim društvenim aktivnostima, igraju društvene igre i koriste lepo vreme i prirodu u Tršiću za druženje. Polaznici su iskoristili to vreme da se bolje upoznaju i zbliže.

Projekte koje su polaznici uspeli da realizuju ove godine bili su zaista impresivni. Tokom sedmodnevnog kampa, učesnici su imali priliku da rade na inovativnim projektima iz oblasti veštačke inteligencije i robotike. I ovog puta smo kamp završili prezentacijama mikroprojekata, gde su polaznici dobili priliku da se detaljnije upoznaju sa radom svojih vršnjaka i da nauče mnogo novih stvari. Ne prestajemo sa radom i već se radujemo narednim izazovima. Uskoro nas očekuje nova prilika za druženje kroz jesenju radionicu za nove polaznike.

Kolaž fotografija izrade i predstavljanja mikroprojekata
Foto: PFE

Veliku zahvalnost dugujemo NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću za izvanredno gostoprimstvo i divnu saradnju! Takođe, zahvaljujemo se našim pokroviteljima i sponzorima za podršku koju su pružili našem kampu, našim saradnicima i saradnicima na organizaciji i izvođenju ovog kampa, kao i našim polaznicima i polaznicima na učestvovanju i prilici da ih upoznamo. Delić atmosfere sa kampa možete videti u albumu sa slikama.

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!