Završen je prvi u nizu kampova za stare polaznike i polaznice

Zajednička slika polaznika, polaznica i saradnika ispred NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću, na kojoj svi nose PFE majice
Foto: PFE

Prethodnih nekoliko dana družili smo se sa starim polaznicima i polaznicama na prvom u nizu kampova „Veštačka inteligencija i robotika” u prostorijama NOKC “Vuk Karadžić” u Tršiću!

Tema ovogodišnjeg “zimskog” kampa bila je automatika. Polaznici i polaznice su za 5 dana, koliko je trajao ovaj kamp, naučili da pomoću računarskih simulacija, matematičke teorije i praktičnih saveta naprave sopstveni sistem automatskog upravljanja. Deo aparature koja je bila potrebna za realizaciju ovih vežbi su unapred pripremili saradnici i saradnice, a deo su nam pozajmile Katedra za signale i sisteme i Katedra za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Prva tri dana kampa bila su namenjena teorijskim predavanjima, na kojima su naši mlađi i stručni saradnici ispredavali teoriju neophodnu za izradu vežbi. Priča je počela sa računarskim simulacijama, gde je naš mlađi saradnik Mladen Bašić opisao kako to računari mogu da simuliraju fizički svet. Drugu aktivnost vodio je naš stručni saradnik Danilo Đokić. Danilo je govorio o osnovama sistema automatskog upravljanja, odnosno kako se to u praksi sistemi predstavljaju matematički. Nastavak opisivanja sistema bio je u rukama stručnog saradnika Ervina Sekea, koji je govorio o tome kako se sistemima može upravljati i kako ih dovesti u željeno stanje. Poslednji set predavanja na ovom kampu održao je naš stručni saradnik Miloš Stojanović, koji je kroz vežbe pokazao polaznicima i polaznicama kako se neki fizički sistem identifikuje, i naučio ih kako da odrede matematički model zadatog sistema.

Radionica iz računarskih simulacija
Foto: PFE

Pored pomenutih predavanja, imali smo i dva dodatna predavanja da razbiju monotonost teme automatike. Uz podršku gostujućeg predavača dr Milovana Šuvakova, profesora sa Mejo klinike (Ročester, MN, SAD), organizovali smo onlajn predavanje otvoreno za javnost o temi bioinformatike i sekvenciranju DNK lanaca. Predavanju su se pored svih zainteresovanih priključili i naši polaznici i polaznice direktno sa kampa. Drugo predavanje je držao naš stručni saradnik Ivan Razumenić o modernim sistemima upravljanja poput sistema za praćenje veličine zenice oka i kontrole elisa kvadkopter dronova.

Projekat Ball and Plate
Foto: PFE

Poslednja tri dana kampa proveli smo u praktičnom radu na aparaturama. Polaznici i polaznice su po grupama iskoristili znanje koje su stekli prethodnih dana da identifikuju svoju aparaturu, simuliraju je, projektuju kontroler i implementiraju ga. Uz malu pomoć saradnika koji su ih mentorisali, uspeli su da postignu da kontrolišu svoju aparaturu podešavanjem željenih parametara.

Naravno, kamp nije protekao samo u radu, družili smo se u pauzama i išli na izlet, šetnju po Tršiću uz nezaobilazan odlazak do kuće Vuka Stefanovića Karadžića.

Šetnja po Tršiću
Foto: PFE

Želimo za kraj da se zahvalimo Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Kradžić” u Tršiću na izvanrednom gostoprimstvu, uživali smo. Sada se okrećemo sledećem kampu koji nam sledi, “zimskom” za nove polaznike i polaznice, vidimo se uskoro!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!