Leto smo ulepšali druženjem i učenjem na online radionicama

Slika prezentacije iz uvoda u digitalnu obradu signala na slajdu iz kontinualnih (analognih) sistema, unutar Google Meet sastanka sa polaznicima.
Foto: PFE

Kažu da je leto vreme godišnjih odmora, ali polaznici i polaznice ne odmaraju od želje za novim znanjem i rade punom parom kako bi se pripremili za predstojeće letnje kampove te smo u prethodnom periodu organizovali četiri online radionice o kojima ćemo vam ispričati nešto više u daljem tekstu.

Prolećna online radionica za nove polaznike i polaznice

Novi polaznici i polaznice su imali priliku da se upoznaju sa digitalnom obradom signala. Učili su o tome šta je digitalno u digitalnoj obradi signala, koje su to karakteristike signala koje možemo analizirati, kako da analiziramo signale u frekvencijskom domenu, šta su modulacija i demodulacija signala i slično. Predavanja su bila dopunjena odgovarajućim zadacima. Zajedno sa saradnicima i saradnicama su naučeno isprobali na primeru prepoznavanja broja telefona na osnovu zvuka proizvedenog pri pozivanju ili upisivanju broja telefona koji se poziva (DTMF dekodiranje signala). Za kraj radionice su svi, kako bi utvrdili znanje i isprobali sada potpuno samostalno na nekom primeru, dobili po jedan mikro projekat na kome će raditi naredne dve nedelje, zajedno sa svojim mentorima. Digitalna obrada signala je često neizbežna u inženjerskim projektima, a polaznici i polaznice su na ovoj radionici uspostavili temelj za dalje učenje i njenu primenu u projektima koji im slede.

Rad sa TinkerCad alatom na predavanju iz mikrokontrolera, unutar Discord poziva sa polaznicima.
Foto: PFE

Prolećna online radionica za stare polaznike i polaznice

Na letnjem kampu, koji nam se bliži, stariji polaznici i polaznice će imati priliku da rade na sopstvenim projektima koje su predložili. Kako bi se pripremili za ovako izazovan zadatak, na prolećnoj radionici formirali su parove za rad na projektima, priveli kraju projektne ideje i planove i uz neko predavanje naučili nešto novo značajno za rad na projektu. Učestvovalo je 20 polaznika i polaznica i formirano je 10 parova koji će ovog septembra raditi na svojim projektima iz oblasti poput robotike, kompjuterske vizije, veštačke inteligencije i bioinženjerstva. Na predavanjima učili su o filozofiji obrade rezultata merenja, sigurnom čuvanju svojih programa i metodama za ubrzavanje istih, većinom veštine koje im mogu pomoći za izradu samog projekata.

Online radionice iz programiranja i mikrokontrolera

Već smo pisali o velikom broju prijava za kampove koje su pristigle na našu adresu i kako nismo mogli da obezbedimo veći broj mesta na kampovima, to nas je inspirisalo da formiramo dodatnu grupu od 70 srednjoškolaca i srednjoškolki kako bismo nagradili motivaciju za dodatnim učenjem i pružili im što više možemo ove godine. Do sada smo organizovali dve online radionice.

Prva i uvodna radionica bila je iz programiranja. Oni koji se do sada nisu susretali sa programiranjem ili programskim jezikom Python su sa našim saradnicima imali priliku da prođu Petljin kurs, a oni koji su već imali iskustva su svoje znanje upotpunili sa Pygame-om gde su naučili da prave igrice, poput šaha, tenkića i Wordle-a, i vizuelizuju realne probleme, poput kretanja planeta u svemiru. Rađene projekte možete videti i na GitHub repozitorijumu.

Nakon programiranja usledila je radionica o mikrokontrolerima. Polaznici i polaznice su kroz predavanje i niz praktičnih primera imali priliku da se upoznaju sa osnovama funkcionisanja, primenom i programiranjem mikrokontrolera, a sve to kroz korišćenje Arduino platforme. Nakon predavanja su samostalno radili na praktičnim zadacima kroz koje su spojili, proširili i primenili svoja znanja. Neki od zadataka bili su izrada simulacije parking senzora, kontrolisanje servo motora, RGB led diode i slično…

Projekti iz digitalne obrade signala, nacrtani na tabli u MDCS HyperSpace.
Foto: PFE

Za vreme kampova, kako bi pružili što kvalitetnije radionice, saradnici i saradnice okupljali su se u prostorijama MDCS HyperSpace-a odakle su realizovali predavanja i sastanke sa polaznicima i polaznicama, te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo Majkrosoft razvojnom centru u Srbiji na podršci koju nam pružaju!

Mi se ne zaustavljamo ovde, u narednom periodu pisaćemo vam o daljim aktivnostima koje planiramo, a vi, ukoliko želite da podržite naš rad i/ili da nam pomognete da obezbedimo što više kampova pišite nam na kontakt@pfe.rs :)

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!