Završen je letnji kamp „Veštačka inteligencija i robotika” za nove polaznike i polaznice

Zajednička slika polaznika i saradnika na tribini sportskog terena u Tršiću
Foto: PFE

U periodu od 20. do 27. septembra održan je letnji kamp „Veštačka inteligencija i robotika” za nove polaznike u NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću!

Cilj ovog letnjeg kampa bio je održavanje radionica i laboratorijskih vežbi iz oblasti kojima se bavimo u okviru Naučno-inženjerskog centra „PFE”, kao i izrada prvih samostalnih projekata - mikroprojekata.

Nakon dolaska u Tršić i ručka nakon dugog puta, aktivnosti na našem kampu započeli smo predavanjem iz obrade rezultata merenja, nakon čega su održane laboratorijske vežbe iz fizike. Polaznici su se kroz šest laboratorijskih postavki upoznali sa fizičkim fenomenima, izvršili odgovarajuća merenja i kasnije ih obradili. Po završetku vežbi, učili smo kako da napišemo izveštaj u LaTeX-u, nakon čega su polaznici napisali izveštaje o radu na svojim vežbama.

Sledeće jutro budili smo se uz predavanje iz senzora i aktuatora našeg stručnog saradnika Stefana Vukanića, koje je nastavljeno predavanjem iz lemljenja našeg novog stručnog saradnika Dragana Mićića. Ostatak dana proveli smo u radu na laboratorijskim vežbama na kojim smo se bavili dizajnom, implementacijom i testiranjem hardvera kroz 12 različitih vežbi.

Kolaž polaznika i polaznica kako rade laboratorijske vežbe i slušaju predavanja
Foto: PFE

Kako smo se na online prolećnoj radionici bavili digitalnom obradom signala, treći dan je bio idealan nastavak ove aktivnosti. Radionicu iz digitalne obrade slike je držao naš stručni saradnik Ervin Seke uz pomoć mlađih saradnika. Radionica je na kratko prekinuta šetnjom kroz Tršić i povremenim nestancima struje usled oluje ;)

Četvrtog i petog dana kampa bavili smo se mašinskim učenjem. Na putu od verovatnoće do prvih klasifikatora vodili su nas Anđela Bogdanović, Milomir Stefanović, Pavle Pađin i Nataša Jovanović. Nakon ovih predavanja usledila je vežba na kojoj je bio cilj klasifikovati cifre i izgovorene samoglasnike osnovnim metodama mašinskog učenja. Peti dan ostao je obeležen posetom naših prijatelja iz kompanije Everseen - Uroša Stegića, Đorđa Božića, Mihaila Ristića, Ivana Gluvačevića i Anđele Donević, koji su nam spremili sjajne radionice iz dubokih neuronskih mreža i konvolucionih neuronskih mreža.

Kolaž polaznika i polaznica kako rade mikroprojekte i prezentuju
Foto: PFE

Kada smo obradili naših pet tema, započeli smo sa radom na 12 mikroprojekata, čime su polaznici i polaznice dobili priliku da samostalno izrade svoje prve projekte! Projekti koji su polaznici realizovali uz pomoć saradnika su: brojač koraka, detekcija vozila na putu, određivanje površine geografskih objekata sa satelitskih snimaka, klasifikacija muzike, laserska komunikacija, prepoznavanje linja na putu, laserski daljinometar, klasifikacija spam mejlova, određivanje koeficijenta otpora vazduha, svetlosna lokalizacija, VU metar i tahometar sa brzinskom regulacijom motora. Polaznici su nakon dva dana rada na svojim mikroprojektima održali prezentacije, čime je kamp završen.

Ovo nije bila prilika da se pozdravimo, jer nastavljamo sa radom i dalje. Nove polaznike u narednom periodu očekuje pisanje izveštaja o mikroprojektima koje su radili na letnjem kampu, kao i da se spreme za proces predloga projekata, kako bi naše druženje nastavili i sledeće godine!

Kao i do sada, veliku zahvalnost dugujemo NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću za izvanredno gostoprimstvo i divnu saradnju! Takođe, veliku zahvalnost dugujemo pokrovitelju naših kampova - Majkrosoft razvojnom centru Srbija, bez koga ovaj kamp ne bi bio moguć, kao i našim dragim prijateljima iz Infostud grupe na nesebičnoj donaciji.

Zahvaljujemo se i kompaniji DRÄXLMAIER Group Serbia za ustupljenu opremu, zahvaljujući kojoj smo uspešno realizovali letnje projekte! Ovaj projekat je podržan u okviru A1 programa društvene odgovornosti „Svet kakav želiš”, koji pruža mentorstvo i finansijsku podršku institucijama, organizacijama, inicijativama na nacionalnom nivou, idejama i projektima u području javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije. Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.

Više fotografija pogledajte u albumu sa ovog kampa :)

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!