Počinje novi ciklus kampova „Veštačka inteligencija i robotika”

Izborom novih polaznika, ali i odabirom prošlogodišnjih učesnika sa najboljim predlozima projekata, PFE započinje novi godišnji ciklus kampova „Veštačka inteligencija i robotika”. Tokom 2024. godine biće održano pet kampova, kao i jedna onlajn radionica, za oko 60 motivisanih srednjoškolaca, koje će mentorisati preko 30 stručnih i mlađih saradnika.

Ilustracija PFE logotipa i naziva kampova
Foto: Filip Parag

Prijavni proces za nove polaznike počeo je još u novembru prošle godine, raspisivanjem poziva na koji se prijavilo čak 265 zainteresovanih učenika srednjih škola iz Srbije i regiona.

Oni su pred sobom imali upitnik koji nije zahtevao izradu nekih posebnih zadataka, već odgovaranje na različita, pažljivo sastavljena pitanja iz svakodnevnog života, osmišljena tako da pokažu motivaciju, raspoloženje i način razmišljanja, što je presudno da bi se svi što bolje uklopili u tim koji će tokom jednog godišnjeg ciklusa zajedno učiti, raditi i družiti se.

Prijave su stigle iz čak šest zemalja i 102 različita mesta, a interesantno je da je procenat devojčica ovog puta bio uvećan u odnosu na prethodne godine, te je stiglo čak 40 odsto njihovih prijava.

Mapa Zapadnog Balkana sa statistikom o prijavama
Foto: PFE

Stručni tim, koji je za ovaj proces bio sačinjen od preko 15 saradnika, temeljno je tokom decembra pregledao prijave i sa teškom mukom selektovao potencijalne učesnike, čemu su vodile i grupne diskusije, a sve kako bismo oštetili što manje učenika i da bi se pravično odabrali polaznici na narednu godinu. Veliki broj sjajnih prijava uslovio je veoma težak izbor, ali smo se trudili da izaberemo one koji su kroz apliciranje pokazali najviše motivacije i kod kojih smo procenili da rad u PFE okruženju može da ima najveći uticaj na njihov dalji razvoj. Tako je umesto planiranih 30 ipak izabrano 33 srednjoškolca, dok će njih 30 nastaviti prošlogodišnji rad, razvijajući projekte koje su predložili za realizaciju.

Tokom godine biće održano ukupno pet kampova – dva zimska (po jedan za nove i jedan za stare polaznike), dva letnja i jedan jesenji, gde će se spojiti i zajedno raditi i novi i stari polaznici. Planirana je i jedna prolećna onlajn radionica, kako bi se ispratile započete aktivnosti i dale smernice u izradi zadataka i projekata.

Nove polaznike će ove godine voditi Nataša Jovanović, naša nova rukovoditeljka kampa, koja je deo PFE tima od osnivanja, dok će Đorđe Marjanović nastaviti da radi sa starim polaznicima. Učesnike će tokom godine pratiti u radu i mentorisati i naši stručni i mlađi saradnici, a podršku realizaciji kampa pružiće i iskusni članovi Upravnog odbora.

Svi kampovi će se, kao i do sada, održati u Naučno-obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić” u Tršiću, bez čije podrške ne bismo bili u mogućnosti da ovaj program neformalnog obrazovanja pružimo besplatno za učenike koji su zainteresovani za primenjene nauke i oblasti kojima se PFE bavi.

Posebnu zahvalnost u realizaciji ovogodišnjih ciklusa kampova upućujemo Microsoft Development Centru Srbija, kompanijama Dräxlmaier i Continental, kao i našim prijateljima iz organizacije Petlja i Neozoik, ali i brojnim individualnim donatorima.

Podrška kompanija ComTrade, TensTorrent, Inspira grupe i Heapspace-a bila je takođe od velikog značajna u razvoju celokupnog projekta besplatnih kampova „Veštačka inteligencija i robotika”.

Stikeri PFE logotipa u raznim bojama
Foto: PFE

PFE želi svim učesnicima uspešan rad, nova znanja, prijateljstva, kao i pregršt novih uspomena! Vidimo se u Tršiću!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!