Kako izgleda PFE laboratorija i kako da bude još bolja?

Praktičan rad je neizostavan deo inženjerskog obrazovanja koje nudimo zainteresovanim srednjoškolcima, kao i ono što ih vrlo često najviše privlači i ostavlja najjači utisak na našim kampovima. Zbog toga, kada smo pre nešto više od godinu dana osnovali naš Naučno-inženjerski centar, jedan od prvih zadataka bila je nabavka opreme neophodne za rad i istraživanje u oblastima kojima se bavimo.

Kolaž koji prikazuje različitu opremu koju koristimo na kampovima Veštačke inteligencije i robotike.
Foto: PFE

Sve je počelo gomilom narudžbina sa kineskih sajtova koje su finansirali naši saradnici, kao i obilaskom njihovih stanova i garaža. Na ovaj način smo prikupili osnovne elektronske komponente, senzore, Arduino mikrokontrolere, osnovni alat i po koji komad laboratorijske opreme. Vrlo brzo su se priključili i naši prijatelji iz kompanije DRÄXLMAIER kao i sa Katedre za signale i sisteme na Elektrotehničkom fakultetu koji su nam pozajmili opremu potrebnu da uspešno organizujemo naš prvi kamp za stare polaznike na temu sistema automatskog upravljanja.

Sa prvim danima proleća počele su da pristižu i prve veće donacije, a ormar u Naučno-obrazovno kulturnom centru „Vuk Karadžić” postao je premali da primi svu našu opremu. Zahvaljujući sredstvima koje smo dobili kroz konkurs „Svet kakav želiš” kompanije A1 stigao je 3D štampač kao i četiri laboratorijska radna mesta koja uključuju lemilicu, unimer, osciloskop, izvor napajanja i generator signala. Prijatelji iz DRÄXLMAIER-a donirali su još četiri ovakva radna mesta, a od udruženja „Prvi put s ocem” stigla je profesionalna lemilica i još jedan osciloskop. Posebno nam je drago što su naš rad prepoznale i male trgovinske radnje poput 3M+ Electronics marketa, koji nam je donirao laboratorijsko napajanje i odobrio značajne popuste na kupovine. Uz svu pristiglu opremu i još nekoliko manjih kupovina i pozajmica od strane naših saradnika, letnji kampovi koje odlikuje dosta praktičnog rada bili su pravo zadovoljstvo kako za polaznike tako i nas.

Krajem godine zahvaljujući donaciji od strane Republičkog registra za internet domene (RNIDS) kupili smo i sav potreban ručni alat kao i deo opreme za snimanje, zahvaljujući kojoj su naše objave na društvenim mrežama uz saradnju sa Neozoik fondacijom postale značajno kvalitetnije.

Kolaž koji prikazuje različitu opremu koju koristimo na kampovima Veštačke inteligencije i robotike.
Foto: PFE

Zahvaljujući snalažljivosti i upornosti naših saradnika i podršci naših sponzora uspeli smo da, u godini iza nas, održimo na desetine praktičnih vežbi i radionica za oko 90 naših novih i starih polaznika. Pored toga, oni su uspešno realizovali svoje letnje projekte od kojih su mnogi podrazumevali i složene hardverske sklopove koje smo zajedno izrađivali. Naravno — opreme nikad dosta. U budućnosti planiramo nabavku laptopova, dodatne laboratorijske i mašinske opreme, opreme za rad sa biomediscinskim signalima, FPGA razvojnih okruženja i još mnogo toga. Sve to kako bismo našim polaznicima omogućili što širi spektar praktičnih znanja i što nesmetaniji rad na samostalnim projektima i vežbama. Možda nam baš vi možete pomoći u tome?

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!