Sekvenciranje DNK za početnike

Slika sa tamnoplavom pozadinom i DNK lancem sa leve strane na kojoj piše „Sekvenciranje DNK za početnike” i po sredini „Milovan Šuvakov”, kao i „Subota 09.04.2022. 20h”

Sekvenciranje celokupnog ljudskog genoma postaje sve jeftinije i dostupnije klinikama, istraživačima i pojedincima. Pored biološkog aspekta jako važnu ulogu u ovoj oblasti igra skladištenje, obrada podataka, kao i razvoj algoritama koji pomažu boljem razumevanju informacija dobijenih savremenim metodama sekvenciranja.

Imajući u vidu da ove tehnike izvesno postaju deo naše svakodnevnice, važno je da se upoznamo sa njima ne samo kao potencijalni budući istraživači ili korisnici, već i kao deo opšte informisanosti.

Ovim predavanjem želimo da približimo ovu oblast široj populaciji na srednjoškolskom nivou znanja, kroz uvod u par tehnika koje dominiraju u ovoj oblasti, ali i kroz konkretne primere bioinformatičkih algoritama koji se koriste i izazova koji su pred istraživačima.

Predavač je Milovan Šuvakov, istraživač na klinici Mejo, SAD

Detalje događaja možete naći na ovom linku.

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!