Završen je osmi praktični seminar mašinskog učenja za studente - PSIML 8

U periodu od 29. jula do 8. avgusta u organizaciji Naučno inženjerskog centra „PFE” održan je osmi praktični seminar mašinskog učenja za studente - PSIML 8, u Beogradu.

Cilj ovog seminara, kao i svakog do sada, bio je da se studentima tehničkih fakulteta omogući da nauče o najsavremenijim oblastima i metodama mašinskog učenja kroz praktičan rad i mentorstvo vrhunskih stručnjaka.

Zajednička slika učesnika PSIML 8 seminara ispred Majkrosoft razvojnog centra
Foto: PFE

Nakon smeštanja polaznika u Studentskom gradu, u kom su boravili 11 dana seminara, okupili smo se ispred kompleksa kompanije Comtrade, koji su bili naši domaćini prvih 10 dana seminara. Program je tradicionalno započet upoznavanjem, koje je predvodio Filip Panjević, nakon čega su se učesnicima i učesnicama seminara predstavili naši domaćini iz komapnije Comtrade.

Zajednička slika učesnika PSIML 8 seminara ispred kompleksa kompanije Comtrade
Foto: PFE

U mašinsko učenje uveo nas je profesor Mladen Nikolić sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, nakon čega je usledila radionica iz logističke regresije koju su predvodili inženjeri iz kompanije Everseen. Prvi dan programa zatvorili smo predavanjem iz veštačkih neuronskih mreža sa kojim nas je upoznao Nikola Popović, doktorand sa ETH u Cirihu. Drugi dan započeli smo upoznavanjem sa PyTorch-om sa Stefanom Mojsilovićem (Everseen), nakon čega je usledila radionica iz neuronskih mreža u PyTorch-u. Veoma uspešni dan zatvorili smo predavanjima iz konvolucionih mreža i detekcije objekata, sa kojim nas je upoznao Uroš Stegić (Everseen). Treći dan je nastavljen radionicom iz konvolucionih mreža, nakon čega smo učili o obradi prirodnog jezika sa Tamarom Stanković iz Majkrosoft razvojnog centra Srbija - MDCS. Na kraju dana smo zajedno sa Nikolom Milosavljevićem (MDCS) naučili nešto o transformerima. Četvrti dan našeg druženja, obeležila su predavanja iz generativnih suparničkih mreža koje je držao Vuksan Mijović (MDCS) i učenja potkrepljivanjem koji su držali Đorđe Božić (Everseen) i Vladimir Sivčev (MDCS). Naravno i ova predavanja smo ispratili radionicama, te je radionicu iz GAN-ova držao Abi Gicić (MDCS), dok su radionicu iz učenja potkrepljivanjem držali inženjeri iz Everseen-a i MDCS-a. Naš petodnevni marathon predavanja i radionica zatvorili su profesor Predrag Tadić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Nikola Popović. Profesor Tadić nas je upoznao sa ansambl metodama i redukcijom dimenzija, a Nikola Popović nas je uveo u Gausovske procese.

Kolaž fotografija sa predavanja sa primerom detekcije objekata obojenim pravougaonicima
Foto: PFE

Nakon pet intenzivnih dana predavanja i radionica, polaznici su dobili priliku da uz pomoć mentora iz Everseen-a i Majkrosoft razvojnog centra Srbija realizuju svoje (prve) projekte iz mašinskog učenja. Rad na projektima koji je trajao 5 dana, obogatili smo sa još tri predavanja. Danda Pani Paudel sa ETH u Cirihu nas je učio o proceni dubine, Petar Veličković, inženjer kompanije DeepMind i predavač na univerzitetu Oksford nas je upoznao sa Grafovskim mrežama, dok nam je Uglješa Milić (MDCS) pričao o hardveru koji se koristi u mašinskom učenju.

Predstavljanje kompanije Everseen
Foto: PFE

Kada je isteklo uvek kratko vreme za projekte, pozdravili smo se sa našim domaćinima iz Comtrade-a i preselili se u Hyperspace Majkrosoft razvojnog centra Srbija, gde su se održale prezentacije projekata na kojima je rađeno tokom seminara. Projekti i njihovi autori su navedeni u sledećoj tabeli:

Projekat Autor(i)
CSWin Audio Transformer Nevena Vasilevska
Detekcija sarkazma Sergej Prosić i Ivan Cvetić
DQNpollo - Korišćenje dubokih Q-mreža za upravljanje lunarnim modulom Stefan Branković i Lazar Galić
Estimacija dubine slike Sara Dragutinović i Anastasija Rakić
Flappy bird - NeuroEvolution Danilo Nikolić i Marko Milovanović
Generisanje slika lica pomocu GAN-ova Pavle Pađin
Graph Neural Network Transformer Marina Debogović i Marko Njegomir
Ispitivanje učenja po kurikulumu na modelu kauzalnog sveta Nataša Jovanović
Klasifikacija muzičkih žanrova Aleksa Kostić i Aleksa Marković
Neural Radiance Fields - NeRF Jovan Dmitrović i Jovan Bubonja
Predikcija sledeće reči Anđela Bogdanović i Đorđe Ristić
Praćenje objekata Darko Zorić i Stefan Kovač
Određivanje steady state laminarnog protoka pomoću neuronskih mreža Dejan Stančević
pAIno - AI piano Strahinja Nikolić i Teodora Srećković
Policy Gradients RL Algorithms Momčilo Mrkaić i Una Jaćimović
Snake Game RL Adrijan Rađević
Super Resolution pomoću GAN-ova Danica Bandović i Marko Macura
RL trka automobila Igor Petrović
Predstavljanje završenih projekata u MDCS Hyperspace kancelariji
Foto: PFE

Nakon uspešno održanih prezentacija, organizatori seminara su se pozdravili sa polaznicima, nakon čega je usledio koktel uz jedno veliko „Vidimo se uskoro!”.

Naravno, kao i svih godina do sada, pored napornog, ali divnog rada, bilo je sasvim dovoljno vremena za druženje i stvaranje uspomena koje će trajati večno, a ove godine svi polaznici i učesnici programa dobili su male poklone da dugo pamte ovaj seminar i sve ljude na njemu!

Kolaž fotografija sa zajednočkog druženja
Foto: PFE

Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo sponzorima ovog seminara: Majkrosoft razvojnom centru Srbija, kompaniji Everseen, kompaniji Comtrade koji su nam bili divni domaćini 10 dana seminara kao i fondaciji Petlja na pomoći pri realizaciji prijava i domaćih zadataka!

Vidimo se sledeće godine!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!