Drugim delom online radionica završili smo ovogodišnje programske aktivnosti

Nakon letnjih kampova koji su održani u septembru i online aktivnosti održanih tokom leta, oktobar je bio mesec rezervisan za završavanje programskih aktivnosti za ovu godinu. Tokom ove jeseni održali smo jesenje online radionice za naše nove i stare polaznike, kao i online radionicu iz uvoda u mašinsko učenje za polaznike našeg online programa.

Jesenja online radionica za stare i nove polaznike i polaznice

Kako i naše nove polaznike očekuje rad na predlozima projekata i prijavljivanje na naš program za stare polaznike, ovog puta su jesenje online radionice održane istovremeno: 15-16. oktobra 2022. Cilj jesenje radionice za nove polaznike bio je da se poznaju sa alatima potrebnim za pripremu predloga svog prvog naučno-inženjerskog projekta. Cilj radionice za stare polaznike bio je da napišemo izveštaje o projektima koji su urađeni na letnjem kampu.

Kako bismo im pomogli na ovom putu, Aleksa Račić je održao predavanje na temu „Kako se čitaju naučni radovi”. Predavanje ih je spremilo za sledeću aktivnost - svi polaznici su dobili radove koje su detaljno istraživali tokom radionice. Čitanje radova i pisanje izveštaja na kratko smo prekinuli predavanjem „Kako se piše predlog projekta” koje je održao Đorđe Marjanović, gde smo se spremili za proces predloga projekata koji je pred nama. Online radionicu smo završili prezentacijama novih polaznika o radovima koje su pročitali, kao i prezentacijama letnjih projekata starih polaznika.

Na kraju ove aktivnosti, pozdravili smo se sa našim polaznicima i polaznicama, pozivajući ih da se prijave i sledeće godine i da nastave druženje sa nama kroz ciklus za stare polaznike i polaznice.

Kolaž fotografija saradnika u MDCS Hyperspace-u
Foto: PFE

Online radionica iz uvoda u mašinsko učenje

Kako bismo nastavili rad sa najmotivisanijim polaznicima i polaznicima na našem online programu posle dve uspešne radionice, održana je i treća radionica na temu „Uvod u mašinsko učenje”.

Radionicu je započeo Milomir Stefanović, uvođenjem osnovnih pojmova iz teorije verovatnoće i statistike, a na kraju ovog dela radionice smo naučili kako izgleda jedan ML sistem. Kako da dostupne podatke obradimo i pripremimo za naše ML modele naučio nas je Pavle Pađin. Na kraju, Nataša Jovanović upoznala je naše polaznike sa osnovnim ML modelima održavši predavanje iz linearne i logističke regresije.

Radionica je nastavljena i naredne tri nedelje, tokom kojih su polaznici radili na problemu klasifikacije rukom pisanih cifara gde su primenjivali znanja stečena na radionici. Četiri najupornija polaznika pozvana su na program za nove polaznike, dok su ostali nastavili vredan rad kroz naš online program.

Nakon što je i ovaj domaći zadatak priveden kraju, polaznici su imali vremena da dorade sve prethodne zadatke, nakon čega su pozvani da se ponovo prijave na naše programe na kojima bi se sledećeg puta videli uživo!

Kolaž snimaka ekrana tokom prezentacije iz mašinskog učenja
Foto: PFE

Kako bismo pružili što kvalitetnije radionice i iskustvo, saradnici i saradnice okupljali su se u prostorijama MDCS Hyperspace-a, odakle su zajedno realizovali predavanja i sastanke sa polaznicima i polaznicama, te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo Majkrosoft razvojnom centru Srbija na podršci koju nam pružaju!

Ovim aktivnostima završena je programska 2022. godina za Naučno-inženjerski centar „PFE”. Uskoro očekujte vest gde ćemo vam predstaviti šta je sve urađeno u ovoj godini, a uskoro ćemo otvoriti i prijave za naše programe koji će se održati tokom 2023. godine, te ostanite sa nama!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!