Završen je zimski kamp „Veštačka inteligencija i robotika” za nove polaznike i polaznice

Zajednička slika polaznika i saradnika ispred NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću, na kojoj svi nose PFE majice
Foto: PFE

U periodu od 16. do 23. maja družili smo se sa novim polaznicima i polaznicama na njihovom prvom zimskom kampu u NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću!

Da se podsetimo, u aprilu smo imali jako težak zadatak da od 380 prijava, koliko nam je stiglo od srednjoškolaca i srednjoškolki širom regiona, izaberemo, nažalost, samo trideset troje koji će prisustvovati našem ovogodišnjem ciklusu kampova. Proces izbora je, usled ovako velikog broja kvalitetnih prijava i ograničenog broja mesta kojima smo raspolagali, bio izuzetno zahtevan i veliko nam je zadovoljstvo da vidimo rezultate.

Cilj ovog zimskog kampa bio je da se steknu osnovna znanja potrebna za dalji rad na kampovima i započne upoznavanje oblasti kojima se bavimo u okviru Naučno-inženjerskog centra „PFE”.

Kolaž fotografija sa predavanja o osnovnim oblastima
Foto: PFE

Prvi dani kampa bili su posvećeni proučavanju osnovnih oblasti koje vode ka svim ostalim temama koje pokrivamo na kampovima. Naši stručni i mlađi saradnici i saradnice su se potrudili da polaznicima i polaznicama približe matematiku i fiziku (Danilo Đokić), osnove elektrotehnike (Diana Sekulić), analognu elektroniku (Milomir Stefanović) i digitalnu elektroniku (Anđela Bogdanović).

Pored predavanja imali smo i laboratorijske vežbe na kojima smo uvideli primenu svega što je učeno na predavanjima pa smo tako imali laboratorijske vežbe iz analogne i digitalne elektronike gde smo sastavljali neka osnovna kola na protobordu, povezivali na generator signala i pomoću osciloskopa pratili njihov rad, te smo npr. obrađivali EKG signal i projektovali mašinu stanja za semafor.

Pored toga, učili smo i vežbali programiranje, i koristeći Pygame napravili neke zanimljive igrice (2048, Angry Birds, Space Invaders, Minesweeper…) koje ćete uskoro imati priliku da pogledate u videu koji vam spremamo. Kako je uvek zabavnije kada nešto učimo kroz praktičnu primenu, obezbedili smo i hardverske postavke tj. mikrokontrolere i sa Draganom Mićićem programiranje preneli na nešto opipljivo, te su polaznice i polaznici uspeli da, između ostalog, pomoću Arduina i ultrazvučnog senzora određuju rastojanje od objekata.

Kolaž fotografija sa hardverske radionice
Foto: PFE

Kako bismo odmorili malo od novih stvari koje smo svakog dana učili i razmrdali se, organizovali smo šetnju po prirodi u kojoj smo obišli Tršić, kao i jutarnje vežbe, ali kako smo svi morali da učestvujemo nemamo slike da to i pokažemo. 🙂

Za vikend su nas posetili profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kako bi nam približili oblasti koje oni izučavaju i trenutno stanje u nauci. Profesor dr Branislav Kisačanin nas je uveo u mašinsko učenje uz pomoć praktičnih primera. Fiziku poluprovodnika naučila nas je profesorka dr Jasna Crnjanski, a uz profesora dr Vladimira Petrovića smo upoznali digitalnu obradu signala i kroz par primera videli kako funkcioniše u praksi. Profesor dr Žarko Živanov nam je ispričao do najsitnijih detalja kako funkcioniše računar. Optičke komunikacije predstavio je profesor dr Marko Krstić, a u automatiku nas je uvela profesorka dr Aleksandra Krstić. Cilj ovih predavanja bio je da polaznici i polaznice započnu upoznavanje novih oblasti i tako otkriju nova interesovanja o kojima bi želeli da uče više kroz samostalne projekte kako na kampovima koji ih očekuju tako i kod kuće.

Kolaž fotografija sa predavanja gostujućih profesora
Foto: PFE

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim profesorima i profesorkama na podršci koju nam pružaju i na izdvojenom vremenu da sa polaznicima i polaznicama podele delić svog znanja i iskustva!

Kao i do sada veliku zahvalnost dugujemo NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću za izvanredno gostoprimstvo i divnu saradnju! Takođe, veliku zahvalnost dugujemo pokrovitelju naših kampova Microsoft razvojnom centru u Srbiji (MDCS) bez koga ovaj kamp ne bi bio moguć, kao i našim dragim prijateljima iz Infostud grupe na nesebičnoj donaciji.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i Katedri za elektroniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Sekciji „PFE” Prve kragujevačke gimnazije, Fondaciji Petlja i kompanijama DRÄXLMAIER Group Serbia i Bel Systems na pomoći u realizaciji kampa i pozajmljenoj opremi.

Kolaž fotografija sa podele sponzorskih poklona
Foto: PFE

Kamp smo završili podelom poklončića koje su za polaznike i polaznice pripremili Microsoft razvojni centar u Srbiji i Infostud grupa, i uz jedno veselo „Vidimo se uskoro!” krenuli nazad svojim kućama, školama i drugarima.

Više fotografija pogledajte u albumu.

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!