Dve grupe novih polaznika na zimskim kampovima!

Početkom godine imali smo težak zadatak da od 240 srednjoškolaca i srednjoškolki, koji su nam poslali svoje prijave, izaberemo polaznike koji će prisustvovati našim ovogodišnjim kampovima. Vođeni ciljem da dođemo do što više motivisanih učenika i pružimo im priliku da steknu vanškolska znanja i iskustva iz oblasti kojima se bavimo, uspeli smo da ove godine organizujemo dva zimska kampa za nove polaznike. Prvi kamp je počeo 17. aprila, a drugi 22. maja. Tokom ukupno 14 dana, imali smo priliku da se upoznamo i radimo sa čak 60 polaznika i polaznica iz Srbije i regiona! Dok pripremamo naredne aktivnosti, u nastavku možete pročitati više o tome kako su kampovi protekli.

Zajedničke slike polaznika i saradnika na tribini sportskog terena u Tršiću koji su učestvovali na kampovima
Foto: PFE

Prve aktivnosti na kampovima počinjale su odmah nakon što su se svi okupili i smestili u prostorije NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću. A kako bolje započeti priču o naučno-tehnološkim oblastima kojima se bavimo nego matematikom? Nakon uvodnog predavanja bavili smo se primenom matematičkih alata na rešavanje izabranih matematičko-fizičkih zadataka. Kako pomoću izvoda i integrala izračunati da li će krokodil uhvatiti zebru? Koja je brzina voza koji prođe pored nas? To su samo su neka od brojnih pitanja na koja smo pokušali da damo odgovor.

U narednim danima kampova, naši mlađi saradnici i saradnice su se potrudili da polaznicima prenesu što više znanja iz oblasti elektrotehnike. Sva tri predavanja, počevši od osnova, preko digitalne pa sve do analogne elektronike, upotpunili smo praktičnim vežbama. Kada smo simbole iz električnih šema zamenili realnim komponentama i povezali gomilu laboratorijske opreme, sve je postalo dosta jasnije. Ubrzo nakon upoznavanja sa opremom i par osnovnih vežbi, prešli smo na osmišljavanje i povezivanje mašina stanja i analognih filtara. Od mnogobrojnih vežbi i primera, posebnu pažnju privukli su kontroler za semafor napravljen od osnovnih digitalnih kola, kao i detekcija pulsa na EKG signalu pomoću analognih filtara.

Paralelno sa drugim aktivnostima, bavili smo se i programiranjem. Kako naši polaznici i polaznice dolaze iz različitih škola i razreda - odnosno sa različitim nivoima predznanja - trudimo se da program prilagodimo tako da svi mogu ravnomerno da učestvuju i napreduju tokom istog. To je bio slučaj i sa programiranjem, gde su polaznici bili podeljeni u dve grupe, koje su obrađivale različite programske jezike, kroz pravljenje video igara poput dobro poznatih 2048, Flappy bird, vešala, Tetrisa i mnogih drugih.

Da ne zaboravimo i uvod u mikrokontrolere. Interaktivno predavanje ispresecano samostalnim vežbama, pomoglo je da se povežu znanja iz programiranja i elektronike, i uđe u svet robotike i telekomunikacija. Naučili smo kako pomoću programabilnih čipova, senzora, tastera i drugih opto- i elektro-mehaničkih komponenti možemo meriti intezitet svetlosti u prostoriji, kontrolisati motore, ili recimo meriti udaljenost robota od zida.

Kolaž fotografija polaznika tokom vežbi
Foto: PFE

Vikend je na oba kampa bio rezervisan za predavanja naših stučnih saradnika i eksternih predavača, kojima se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i sjajnim predavanjima koja su održali. Ugostili smo:

  • profesora Vladimira Petrovića sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je polaznike i polaznice uveo u svet digitalne obrade signala,
  • profesora Branislava Kisičanina sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu koji je predstavio osnovne koncepte i mogućnosti mašinskog učenja - odnosno veštačke inteligencije,
  • profesora Petra Atanasijevića sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je pokazao kako rade i kako se prave hologrami,
  • Žarka Živanova iz firme Kontinental koji je govorio o arhitekturi računara,
  • profesorku Jasnu Crnjanski sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koja nam je približila fiziku poluprovodnika,
  • Bena Hawortha, studenta doktorskih studija na Kembridžu, koji je zajedno sa našom saradnicom Marijom govorio o računarskim neuronaukama,
  • Dragana Olćana, profesora sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je kroz primere i oglede polaznike upoznao sa oblašću elektromagnetike.

Pored profesora sa fakulteta, tu su i naši stručni saradnici Milomir, Saška i Zumra, koji su govorili o radu ChatGPT-a, matematičkim modelima mreža, odnosno primeni grafova, kao i sistemima automatskog upravljanja.

Kolaž fotografija predavača i polaznika tokom predavanja
Foto: PFE

Iako su kampovi bili veoma intezivni, oni nisu protekli samo u radu. Između aktivnosti polaznici i polaznice su imali priliku da se druže i razmenjuju iskustva sa svojim vršnjacima sličnih interesovanja. Pored toga, proslavljali smo rođendane, išli u šetnje, igrali društvene igre i još mnogo toga. Više o tome kako je sve izgledalo pogledajte u galeriji.

Kolaž fotografija sa izleta, rođendanske proslave i druženja
Foto: PFE

Za kraj, želimo da se zahvalimo svim našim partnerima, zahvaljujući kojima uspevamo da organizujemo naše besplatne kampove i da vas pozovemo da nastavite da pratite i podržavate naš rad. Do sledećeg kampa, pozdrav od PFE ekipe!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!