Digitalna elektronika u fokusu: Uspešno realizovan prvi ovogodišnji kamp!

U periodu od 20.3. do 25.3. organizovali smo zimski kamp za naše stare polaznike i polaznice, ujedno i naš prvi kamp u ovoj godini! Kao i do sada kamp smo organizovali u prostorijama NOKC “Vuk Karadžić” u Tršiću, a tema kampa ovog puta bila je digitalna elektronika. Polaznici su za pet dana koliko je kamp trajao imali priliku da se upoznaju sa digitalnom elektronikom i to od njenih osnova pa sve do rada sa naprednim FPGA sistemima.

Polaznici slušaju predavanje iz digitalne elektronike.
Foto: PFE

Prvi dani kampa prošli su u vežbama i predavanjima koja su za cilj imala da polaznicima prenesu osnovna znanja i veštine iz oblasti kojima se kamp bavio. Prvog dana naša saradnica Andrea održala je predavanje tokom koga su se polaznici upoznali sa osnovama digitalne elektronike - od logičkih kola pa sve do različitih tipova mašina stanja i njihovog projektovanja. Već drugog dana su Luka Simić i Nikola Milenić upotpunili celu priču predavanjima na temu arhitekture i organizacije računara i programskih jezika za opis hardvera. Niz praktičnih vežbi pomogao je da se teoretska osnova pretvori u praktično znanje.

Polaznici rade zajedno na FPGA vežbaonici.
Foto: PFE

Smatramo da je praktičan rad na realnim problemima i projektima najbolji način da srednjoškolce uvedemo u svet inženjerstva i zainteresujemo ih za oblasti kojima se bavimo. Upravo zbog toga su mikroprojekti nešto što smo svi nestrpljivo čekali i ono čime smo se bavili ostatak kampa. Neki od projekata bili su Tjuringova mašina, drajveri za monitor, tastaturu i miš, VU metar, automat za slatkiše, množenje matrica i IRR i FIR filtri. Kao i uvek, mikroprojekti su odlično pomogli da polaznici dodatno utvrde i kroz praktičan rad prošire stečena znanja, a više detalja o njima možete pronaći u našem repozitorijumu sa kampa. Ovom prilikom zahvaljujemo se katedri za Elektroniku sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koja nam je pozajmila FPGA razvojne ploče na kojima su pomenuti projekti realizovani.

Pored rada na mikroprojektima u drugom delu kampa imali smo i nekoliko predavanja eksternih predavača. Ovog puta družili smo se sa Radomirom Jakovljevićem i Draganom Obradovićem - našim prijateljima iz kompanije Tenstorrent. Oni su održali predavanja na temu arhitektura procesora namenjenih za mašinsko učenje i komunikacije sa mikroprocesorima. Oba predavanja su odlično upotpunila temu kampa, a kako stvari ne bi bile previše monotone imali smo i predavanje o Mikrotalasnoj tomografiji koje je održao Miloš Subotić, naš eksterni predavač sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Posebnu pažnju kako polaznika tako i saradnika privukla je diskusija o prednostima i problemima koje donosi sve češća i šira primena veštačke inteligencije.

Radomir Jakovljević ispred slajda sa karakteristikama Tenstorrent procesora na predavanju iz arhitekture procesora namenjenih za mašinsko učenje.
Foto: PFE

Ipak, kamp nije protekao samo u radu. U pauzama smo se družili, slavili rođendane, igrali društvene igre i išli u šetnju po Tršiću, ovog puta nešto drugačijom rutom. Sve ove aktivnosti možete videti u našoj galeriji slika s kampa!

Kao i do sada, veliku zahvalnost dugujemo NOKC „Vuk Karadžić” u Tršiću za izvanredno gostoprimstvo i divnu saradnju! Takođe želimo da se zahvalimo našim novim partnerima iz kompanije Tenstorrent, svim ostalim sponzorima, eksternim predavačima i saradnicima zahvaljujući kojima nastavljamo da realizujemo naše aktivnosti i u ovoj godini. Vidimo se uskoro na zimskim kampovima za nove polaznike!

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!