Tenstorrent je novi partner PFE-a

Logo kompanije Tenstorrent i PFE

Sa ponosom možemo da objavimo da se Tenstorrent pridružuje kao novi sponzor naših aktivnosti. Tenstorrent, kao vodeća kompanija u oblasti procesorskih tehnologija, prepoznaje važnost naučno-inženjerskog obrazovanja i želi da podrži naš cilj u omogućavanju besplatnog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice iz celog regiona. Ova podrška nam omogućava da nastavimo sa radom na edukaciji budućih lidera u našim oblastima i približimo ih najnovijim tehnološkim dostignućima. Hvala Tenstorrentu što je prepoznao važnost našeg rada i što nam se pridružio u ostvarivanju ovog cilja!

Tenstorent je kompanija naredne generacije koja razvija računare za primenu u oblasti veštačke inteligencije (engl. AI), što uključuje:

  • čipove – paralelne dataflow procesore za izvršavanje algoritama mašinskog učenja i RISC-V centralne procesore (engl. CPU),
  • softver (SDK) – kompajlere i druge sistemske softverske alate i
  • sisteme – u opsegu od PCI-E kartica sa jednim čipom, do računara veličine više serverskih rek ormana sa stotinama čipova.

Sa sedištem u Torontu (Kanada) i kancelarijama u Beogradu, Teksasu, Silicijumskoj dolini i Indiji, Tenstorent okuplja stručnjake iz oblasti arhitekture računara, ASIC dizajna čipova, naprednih računarskih sistema, softverskog inženjerstva, kompajlera i mašinskog učenja.

Tenstorent su 2016. godine osnovali Ljubiša Bajić, Ivan Hamer i Miloš Trajković. Kancelarija u Beogradu je otvorena u decembru 2021. godine s ciljem da privuče najbolje inženjere u Srbiji iz navedenih oblasti. Posle godinu dana rada, beogradska kancelarija zapošljava 26 ljudi u 4 tima, koji razvijaju kritične delove Tenstorent čipova, softverskih alata i sistema.

Više o kompaniji, našoj tehnologiji, proizvodima i otvorenim pozicijama možete pročitati na: tenstorrent.com.

Ovim putem želimo da se zahvalimo ekipi iz Tenstorrent-a na ogromnoj podršci da obezbedimo kvalitetno i besplatno dodatno obrazovanje, koju dobijamo od prvog dana, a ukoliko i vi želite da nas podržite, za više informacija o tome zašto nam je izuzetno bitna vaša podrška i kako to možete učiniti, molimo vas da posetite stranicu Donacije ili nas kontaktirajte na kontakt@pfe.rs.

Prijavi se na naš bilten

Pažljivo odabrane informacije, vesti o kampovima, buduće aktivnosti i lepe vesti iz naše laboratorije. Prijavi se i upoznaj svet besplatnog naučno-inženjerskog obrazovanja za sve motivisane učenike i učenice kroz mentorski rad!